Beethovens Negende

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Aylin Sezer - sopraan
  • Barbara Kozelj - mezzosopraan
  • André Morsch - bariton

  • Beethoven Symfonie nr. 9

Een fantastische finale van het Beethoven Festival

Grandioos en toch verfijnd, dat is de finale van het Beethoven Festival (7 t/m 22 oktober) in Arnhem en Enschede. Beethovens Negende is niet alleen indrukwekkende klassieke muziek, iedereen kent het. Zeker als het slotstuk Ode an die Freude inzet, met vocale solisten en Cappella Amsterdam. Dirigent Marc Soustrot leidt het orkest langs de finesses van deze geweldige apotheose. Ook te beleven in Nijmegen!

De Negende van Beethoven

Beethovens laatste symfonie is ongetwijfeld zijn meest indrukwekkende. Drie delen laat hij je genieten van orkestrale dramatiek en de pathos die Beethoven zo kenmerkt in zijn latere oeuvre. Maar voor de finale is alleen een orkest niet genoeg. De menselijke stem moet eraan te pas komen om de werkelijk onuitsprekelijke vreugde tot klinken te brengen. Met Schillers Ode an die Freude schildert Beethoven met solisten en groot koor een schitterend toekomstbeeld van een verbroederde mensheid, die ook in zijn dagen nog ver weg was. De melodie die hij daarvoor gebruikt is ronduit geniaal in zijn eenvoud en iedereen, of hij Beethoven nu kent of niet, kan de noten zo meezingen.

Beethovenkenner Marc Soustrot

Voor zo’n machtig werk moet je een dirigent hebben die Beethoven in zijn dna heeft zitten. Dan kom je al snel uit bij Marc Soustrot, die jarenlang chef-dirigent van het Beethoven Orchester in Bonn is geweest. Als geen ander kent hij de details en finesses van Beethovens symfonische apotheose. Voor de solopartijen heeft Phion de beschikking over Cappella Amsterdam en een vocaal kwartet* van grote klasse. En met deze laatste grandioze symfonie sluit Phion het Beethoven Festival luisterrijk af.

*Bariton Raoul Steffani wordt wegens ziekte vervangen door André Morsch.

De inleiding bij dit programma wordt verzorgd door Bart de Graaf.

Beethoven liefhebbers omgeving Nijmegen opgelet! Bestel een passe-partout voor het Beethoven Festival in Arnhem en beleef de Negende in Concertgebouw De Vereeniging gratis. 

 

Spotify

Beluister de opname van voorloper van Phion, Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend, uitgebracht in 2016.