1. Beethovens Tweede en Zevende

Beethovens Tweede en Zevende

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Beethoven Symfonie nr. 2
  • Beethoven Symfonie nr. 7

Het uitbundigste concert van het Beethoven Festival

De opzwependste klassieke muziek van Beethoven hoor je in Arnhem en Enschede. Hier speelt Phion zijn uitbundigste werken, de Tweede symfonie en de Zevende symfonie, tijdens het Beethoven Festival (7 t/m 22 oktober). Onder leiding van dirigent Michal Nesterowicz brengt het orkest muziek waarbij je nauwelijks stil kunt zitten. Opzwepend, levendig, dansend.

Michal Nesterowicz dirigeert Beethovens Tweede en Zevende

Ooit gedacht dat je bij hemelbestormer Beethoven onomwonden blij zou kunnen zijn, of zelfs zou kunnen dansen? Dan is dit concert in Phions Beethoven Festival een uitstekende keuze. Want de twee symfonieën op dit programma zijn de uitbundigste die hij in zijn leven heeft geschreven. Absoluut aanstekelijk is zijn Tweede symfonie. In de vier delen is er nauwelijks een melancholieke of neerslachtige noot te bekennen. En dan te bedenken dat hij nog maar een jaar voordat hij het werk voltooide met zelfmoordplannen rondliep vanwege zijn opkomende doofheid. Het bewijst maar weer eens over hoeveel onverwoestbare wilskracht Beethoven beschikte.

De opgetogen Beethoven

Beethovens Zevende is zo mogelijk nog opgetogener. Wagner noemde het werk zelfs bewonderend ‘de symfonie van de dans’. Muziek waarbij je nauwelijks stil kunt zitten zo aanstekelijk zijn de ritmes in deze symfonie, met een sprankelende opening en een ronduit opzwepende finale.

De leiding is in handen van de Poolse dirigent Michal Nesterowicz. Hij is in Nederland bepaald geen onbekende, hij stond bij de meeste orkesten in ons land al eens op de bok. Ook bij Phion was hij meermaals te gast. Een dirigent met opmerkelijk veel gevoel voor detail: ‘Elke noot behandelt hij democratisch’, schreef de pers. En dat is precies waar de muziek van Beethoven om vraagt.

De inleiding bij dit programma wordt verzorgd door Jacob Jansen.

Spotify

Beluister de opname van voorloper van Phion, Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend, uitgebracht in 2016.