1. Beethovens Eerste en Derde

Beethovens Eerste en Derde

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Thomas Zehetmair - dirigent

  • Beethoven Symfonie nr. 1
  • Beethoven Symfonie nr. 3 'Eroïca'

Tijdloos klassiek op het Beethoven Festival

Phion brengt de mooiste klassieke muziek, tijdens het Beethoven Festival (7 t/m 22 oktober) in Arnhem en Enschede. Met Beethovens Eerste symfonie en Derde symfonie presenteert het orkest onder leiding van Thomas Zehetmair een groot contrast. Aan de ene kant op en top volwassen, aan de andere kant revolutionair en vernieuwend. Reken maar op een indrukwekkend concert.

Thomas Zehetmair dirigeert Beethovens Eerste en Derde

Vioolvirtuoos Thomas Zehetmair heeft de laatste jaren veel indruk gemaakt als dirigent. Phion heeft hem voor het Beethoven Festival voor het eerst uitgenodigd: Zehetmair leidt twee symfonieën met een groot contrast, de Eerste en de Derde.

De Eerste symfonie is dan misschien Beethovens eerste stap op het pad van de symfonische muziek, het is al op en top een volwassen werk. Hoewel het hier en daar nog een beetje in de geest van zijn illustere voorgangers Mozart en Haydn klinkt, voert de onstuimige Beethoven de boventoon, al was het alleen maar om het gewaagde openingsakkoord en het pijlsnelle scherzo.

Revolutionaire ‘Eroica’

Geen symfonie zo vernieuwend en heroïsch als Beethovens Derde. Oorspronkelijk gewijd aan zijn grote idool Napoleon, maakt Beethoven er een revolutionair meesterwerk van. Het Weense publiek dat de première bijwoonde was behoorlijk ontdaan. Maar dat kon Beethoven niets schelen, hij was zijn tijd ver vooruit en dat wilde hij weten ook. Met de ‘Eroica’ luidde hij een nieuw muzikaal tijdperk in dat tot ver in de negentiende eeuw ongeëvenaard bleef.  Muziek waar je eens goed voor moet gaan zitten, maar dan heb je ook wat. Zeker door Phion onder leiding van Thomas Zehetmair.

De inleiding bij dit programma wordt verzorgd door Kees Wisse.

Spotify

Beluister de opname van voorloper van Phion, Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend, uitgebracht in 2016.

Met medewerking van