Barbara Kozelj
Mezzosopraan

Barbara Kozelj

 

De Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj studeerde in haar geboorteland in Ljubljana en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze kreeg internationale bekendheid toen ze in 2013 met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer Bachs Matthäus-Passion zong.

Sindsdien heeft ze een glanzende carrière opgebouwd en heeft ze gezongen in operaproducties bij onder andere het Aalto-Musiktheater Essen, de Oper Bonn en De Nationale Opera in Amsterdam. Ze concerteerde met vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten en ook met Academy of Ancient Music, het Orchestra of the Age of Enlightenment en ze zong in 2016 bij de BBC Proms. Met het Budapest Festival Orchestra maakte ze een uitgebreide tournee door Europa.

Grote affiniteit heeft Barbara Kozelj met de muziek uit de barokke periode, maar ook het hedendaagse repertoire heeft haar belangstelling. Zo zong ze de wereldpremière van de Pessoa Cyclus van Jan van der Putte met Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. Bijzonder was het werk Dobro do, op teksten van Lex Bohlmeijer en muziek van Max Knigge, gebaseerd op momenten uit haar eigen leven, dat zij met het Nederlands Kamerorkest uitvoerde. Van haar diverse opnames is vooral de veelgeroemde cd met de Ebony Band opvallend, waarop zij liederen uit het vooroorlogse Praag ten gehore brengt.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21