Barbara Kozelj
Mezzosopraan

Barbara Kozelj

De Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj studeerde in Ljubljana in haar geboorteland en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze kreeg internationale bekendheid toen ze in 2013 met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer Bachs Matthäus-Passion zong.

Sindsdien heeft ze een glansrijke carrière opgebouwd en heeft gezongen in operaproducties bij onder meer het Aalto-Musiktheater Essen, de Oper Bonn en De Nationale Opera in Amsterdam. Ze concerteerde met vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten en ook met de Academy of Ancient Music, het Orchestra of the Age of Enlightenment en de BBC Proms. Met het Budapest Festival Orchestra maakte ze een uitgebreide tournee door Europa.

Grote affiniteit heeft Barbara Kozelj met de muziek uit de barok, maar ook het hedendaagse repertoire heeft haar belangstelling. Zo zong ze de wereldpremière van de Pessoa Cyclus van Jan van der Putte met Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. Bijzonder was het werk Dobro do, op teksten van Lex Bohlmeijer en muziek van Max Knigge, gebaseerd op momenten uit haar eigen leven, dat zij met het Nederlands Kamerorkest uitvoerde. Van haar diverse opnames is vooral de veelgeroemde cd met de Ebony Band opvallend, waarop zij liederen uit het vooroorlogse Praag ten gehore brengt.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 24-25