1. Nieuwsbrief Vrienden Juni 2024

VriendenNieuws Juni 2024

Inhoud nieuwsbrief

Direct naar een onderwerp? Kies dan uw onderwerp uit onderstaand overzicht.

Voorwoord
Dit of dat?
Phion in de zomer
Van de Activiteitencommissie
Colofon

Headerbeeld: Contrabasta in Huis Singraven, Denekamp

Voorwoord

Beste vrienden van Phion,

In dit laatste VriendenNieuws van het seizoen 2023 – 2024 nemen we u onder meer mee naar het (muzikale) leven van Erik Olsman, aanvoerder van de contrabasgroep van Phion. Dit artikel is in de rubriek ‘Dit of Dat’ geschreven door ons nieuwe redactielid Annemarie van Viegen, violiste van Phion. Welkom Annemarie, fijn dat je de redactie komt versterken!

Verder geven we u een overzichtje van de Phion-concerten in de zomermaanden en kijkt de Activiteitencommissie al vooruit naar de eerste concerten van het nieuwe seizoen: na afloop van die eerste concerten organiseert de commissie een vriendenbijeenkomst in de verschillende speelsteden.

Zelf was ik op 2 juni bij een door de Activiteitencommissie georganiseerd concert in Huis Singraven bij Denekamp. Daar gaven vijf contrabassisten van Phion – onder de ensemblenaam ContraBasta – een zeer interessant en leuk concert met muziek van Bach, Brahms en Mahler tot musicalmelodieën en werk van Count Basie. Het concert was goed bezocht door een enthousiast publiek. Foto’s vindt u in de rubriek van de Activiteitencommissie.

En dan is er nog wat cd-nieuws. In het tijdschrift voor klassieke muziek Luister (november 2023) krijgt het Busch Trio een 10 voor de opname van de pianotrio’s van Ravel en Sjostakovitsj (label ALPHA Classics)! Phion-concertmeester Mathieu van Bellen maakt deel uit van dit  trio. Phion zelf nam de Arnhemsche Psalm uit 1955 van Herman Strategier op voor Et’Cetera. Luister van maart 2024 merkt op dat Phion ‘meer dan goed’ speelt, met een ‘aansprekende schoonheid’. Dirigent is Ed Spanjaard.

Violist Daniel Rowland (artistiek leider van het Stiftfestival waar Phion op 23 augustus te gast is) zette onlangs voor Challange Classics de bewerking op cd die Max Richter van Vivaldi’s Vier Jaargetijden maakte: ‘Four Seasons Recomposed’ . Hetzelfde stuk voert Phion in september een aantal keren uit met oud-concertmeester Cécile Huijnen als soliste (zie voor de data elders in dit VriendenNieuws). Wij kijken er naar uit!

Ik wens u veel leesplezier en een heel fijne zomer toe.

Toon Ottink,

eindredacteur

Dit of Dat?

In de rubriek 'Dit of Dat?' legt de redactie een aantal lastige keuzes voor aan een Phion-musicus. Dit keer is het de beurt aan Erik Olsman, aanvoerder van de contrabassen.

Forte of Piano:  Forte, omdat dat energie geeft en je het maximale uit jezelf/instrument kunt halen

Matinee of Avondconcert: Avondconcert, voor mijn lijf voelt het comfortabeler, je bent er meer klaar voor.

Koffie of Thee: Koffie!

Podium of Orkestbak: Podium, daar kun je natuurlijk de grote symfonieën spelen. En een volle concertzaal die je kunt zien vanaf het podium geeft ook veel energie, als je kunt merken dat de mensen in het publiek hun volle aandacht bij je hebben. Ook kun je met het orkest zo meer kleuren, bij opera ben je meer dienstbaar. Maar bij opera komen alle disciplines samen, een soort totaaltheater, wat ook heel mooi is.

Brahms of Beethoven: Brahms, de melodieën van Brahms zijn erg bijzonder, ook de verschuivingen door de maat heen zijn briljant.

 

 

Mozart of Bach: Bach. Gewoonweg geniaal!  Iedereen heeft bijzondere partijen te spelen en Bach spelen is een soort oergevoel.

Hedendaagse muziek of Symfonische canon: Symfonische canon. De klassieken hebben een bijzondere plek bij mij, hedendaagse muziek is wel een uitdaging. En wat is hedendaagse muziek? Heel veel ‘nieuwe’ muziek valt nu ook alweer in de canon.

Creatieve outfit of Rokkostuum/lang zwart: Rokkostuum, dat geeft toch een speciaal gevoel bij het concert.

Broodje kaas of Salade: Salade.

Met dirigent of zonder dirigent: Met (goede!) dirigent. E zijn dan grotere projecten/werken mogelijk en een goede dirigent kan echte diepgang geven.

Duitse streek of Franse streek: Franse streek, zo ben ik opgeleid. Eigenlijk zou je het verschil niet moeten kunnen horen, maar ik vind het geluid van de Franse stok mooier. (Contrabasstokken kun je op verschillende manieren vasthouden: Franse streek is bovenhands, Duitse streek onderhands).

 

Zittend bas spelen of staand: Staand,  je bent dan actiever en vrijer.

Tournee of cd-opnames: Tournee. Je groeit als orkest naar elkaar toe, je hebt een intensieve gezamenlijke ervaring.

Kleine bezetting of groot orkest: Beide zijn leuk!

Wiskunde of muziek: Muziek: bij muziek ligt mijn hart. (Erik heeft ook wiskunde gestudeerd).

Barok of Romantiek: Barok. Als contrabas heb je een belangrijke stuwende en swingende rol samen met het klavecimbel. Barok ligt mij na aan het hart.

Lichte muziek of klassiek: Klassiek (Erik speelt ook basgitaar en jazzmuziek).

Dank je wel voor je antwoorden Erik!
Annemarie van Viegen

Foto: Erik Olsman speelt Bach met Pieter Dirksen (clavecimbel) en René Geesing.

Phion in de zomer

Phion in de zomer

Als dit nummer van VriendenNieuws verschijnt, lijkt het concertseizoen van Phion voorbij. De openingsconcerten van het volgende seizoen zijn pas eind september. Maar ons orkest zit in de tussenliggende maanden zeker niet stil. Er zijn vijf zomerse producties waar u zich op kunt verheugen. We zetten ze even op een rijtje.

 

Symphonic Broadway
Gratis openluchtconcert op de Oude Markt in Enschede. 5 juli om 21.00 uur 

Meer info

Phion in het Stiftfestival
Daniel Rowland, Maja Bogdanovic en Nino Gvetadze spelen samen met Phion werken van o.a. Golijov (Celloconcert) en Beethoven (Vierde Pianoconcert). 23 augustus 20.00 uur Muziekcentrum Enschede

Meer info 

Wilmersbergconcert
Openluchtconcert met licht klassiek, high wine en swing op landgoed De Wilmersberg. 1 september 14.30 uur De Lutte 

meer info

The four seasons recomposed
Vivaldi’s meesterwerk ‘recomposed’ door Max Richter, met oud-concertmeester Cécile Huijnen als soliste. 13 tot 22 september Nijmegen, Arnhem, Enschede en Zutphen.

meer info

Bridge to Liberation
Gratis toegankelijk openluchtconcert bij de Arnhemse John Frost-brug. 20 september, 20.15 uur Arnhem

meer info

 

Van de Activiteitencommissie

De commissie kijkt met veel plezier terug op een mooi seizoen. We hebben velen van u mogen ontmoeten tijdens Vriendenrepetities in Enschede en Arnhem en bij de kasteel- en educatieconcerten. Ook zijn we blij dat de commissie inmiddels is uitgebreid met nieuwe vrijwilligers en commissieleden uit Twente. U ontmoet hen ongetwijfeld bij een van onze activiteiten in het komende seizoen.

De maand juni stond in het teken van kasteelconcerten en educatieconcerten (Broer). In de inleiding op deze nieuwsbrief schreef de eindredacteur al over zijn bezoek aan het concert in Singraven. Contrabasta gaf hetzelfde concert in de Gudulakerk in Lochem.  Het andere kasteelconcert, met een strijkkwartet en een klarinettiste van Phion, hebben we georganiseerd in kasteel Doorwerth en Rosendael. Hierbij was er een verrassing in de vorm van kaas en muziek. (Zie de actiefoto’s van de ensembles)

Seizoen 2024- 2025

Zoals u inmiddels van ons gewend bent, gaan we het nieuwe seizoen feestelijk openen met een gezellige nazit na afloop van het eerste concert. Alle Vrienden die bij dit concert aanwezig zijn, zijn van harte welkom om samen met ons een toast uit te brengen op het nieuwe seizoen.

We organiseren deze openingstoast bij de volgende concerten:
22-09 Zutphen
27-09 Enschede
28-09 Arnhem
29-09 Nijmegen
11-10 Deventer
13-10 Zwolle
15-10 Doetinchem
21-11 Apeldoorn

 

U ziet het, we zijn op veel plekken aanwezig om samen met u het nieuwe seizoen te openen. Reserveer de datum vast in uw agenda. Na de zomer krijgt u hierover verder bericht.

Natuurlijk staan er meer activiteiten op het programma. De bekende Vriendenrepetities gaan weer door en verder kunt u nog een uitnodiging verwachten om aanwezig te zijn bij een Educatieconcert en mogelijk zelfs bij een familieconcert (de generale repetitie). De data van al deze activiteiten worden steeds aangekondigd in het Vriendennieuws en staan daarna ook op onze site.

Ik wens u een mooie zomerperiode en hoop u in het nieuwe seizoen bij een van onze activiteiten weer te ontmoeten.

Peter van der Neut,
voorzitter Activiteitencommissie

Colofon

Stichting Vrienden van Phion

Leden bestuur:

Marijke van Hees, voorzitter
Marian Louppen, vicevoorzitter 
Hans Peter Herwig, penningmeester
Jard Baljet, secretaris
Peter van der Neut, vriendenactiviteiten
Erik Olsman, adviseur bestuur 
Jacco Post, adviseur bestuur 

Leden Activiteitencommissie:

Namens de Vrienden:
Peter van der Neut, voorzitter
Gelly Talsma
John Mens
Magda Eshuis
Ilse van Diepen
Frans Veldhuis

Namens de musici:
Len Bielars
Pieternel van Lent

Leden van de Redactie:

Rebecca Fransen (musicus)
Léa Hemmerlin (musicus)
John Biermans (vriend)
Annejuul Tielens (vriend)
Toon Ottink (vriend, eindredacteur)
Annemarie van Viegen (musicus)

Mecenaatcommissie:

Machteld van der Meij
Menno van Duuren (Phion)
Marian Louppen (voorzitter)