1. Daphnis et Chloé van Ravel

Daphnis et Chloé van Ravel

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Kerem Hasan - dirigent
  • Véronique Gens - sopraan

  • Andriessen Ricercare
  • Berlioz Les nuits d’été voor sopraan en orkest
  • Ravel Daphnis et Chloé

Een geraffineerd Frans programma 

Klassieke muziek met een Frans accent, in Enschede, Arnhem en Nijmegen. Hier brengt dirigent Kerem Hasan een geraffineerd Frans programma, met Daphnis et Chloé van Ravel. Ook betreedt de Franse sopraan Véronique Gens de bühne.  Zij brengt het delicate Les nuits d’été van Berlioz. Het concert opent met Ricercare van Hendrik Andriessen.

Kerem Hasan met Ravels Daphnis et Chloé

De jonge Engelse dirigent Kerem Hasan deed de hele muziekwereld versteld staan toen hij in 2018 als invaller voor Bernard Haitink een verbluffend Mahlerconcert met het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeerde. Het was het begin van een droomcarrière die hem de afgelopen jaren al bij veel grote orkesten heeft gebracht. Bij Phion maakt hij zijn debuut met een geraffineerd Frans programma. Puur impressionistisch is Ravel in zijn ballet Daphnis et Chloé. Met subtiele pastelklanken tekent hij onnavolgbaar de broeierige sfeer van deze Grieks mythologische herdersidylle. Schitterende suggestieve muziek met daarin de mooiste zonsopgang ooit voor orkest gecomponeerd.

Véronique Gens zingt Berlioz

Minstens even delicaat is Les nuits d’été van Ravels landgenoot Berlioz. Hij staat bekend om zijn soms megalomane werken, maar deze liederencyclus is een toonbeeld van fijnzinnige muziek. Poëzie die zingt over zonovergoten natuur en zachtgrijs maanlicht maar ook over verloren liefde en afscheid van het leven. Op en top Franse muziek gezongen door een rasechte Française. Al jarenlang is Véronique Gens één van de grote sterren van de Franse vocale muziek die zij tot in perfectie beheerst.

Het concert opent Nederlands met een werk van Hendrik Andriessen. Zijn Ricercare is een prachtige moderne interpretatie van deze eeuwenoude muzikale vorm.

De inleiding bij dit programma wordt verzorgd door Kees Wisse.