1. Beethovens Vijfde en Zesde

Beethovens Vijfde en Zesde

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Alexei Ogrintchouk - dirigent

  • Beethoven Symfonie 6 'Pastorale'
  • Beethoven Symfonie nr. 5

Meesterwerken met zeggingskracht op het Beethoven Festival

Het orkest geeft z’n visitekaartjes af in Enschede en Arnhem. In het openingsweekend van het Beethoven Festival (7 t/m 22 oktober) speelt Phion twee van de bekendste symfonieën van de grote meester. Onder leiding van Alexei Ogrintchouk klinken de Vijfde en de Zesde zoals klassieke muziek hoort te klinken: indrukwekkend, verfrissend en vol zeggingskracht.

Openingsweekend Beethoven Festival met Alexei Ogrintchouk

Alexei Ogrintchouk is een van de dirigenten in het openingsweekend van Phions Beethoven Festival. Hij is een bekende hoboïst, maar zeker ook een begenadigd dirigent die al heel wat succesvolle concerten bij Phion op zijn naam heeft staan. Hij valt met de deur in huis met twee van de bekendste symfonieën van de grote meester: de Vijfde en de Zesde. Bijzonder is dat beide op dezelfde avond hun wereldpremière beleefden. Dat gebeurde tijdens een gedenkwaardig concert in Wenen op 22 december 1808, dat meer dan vier uur duurde en waar de twee werken het absolute hoogtepunt vormden. Nog maanden daarna zou dit concert het gesprek van de dag zijn in de stad.

Beethovens Vijfde en Zesde

Beethovens Vijfde is misschien wel de bekendste van zijn negen symfonieën. Muziek van grote energie en dramatiek, Beethoven op zijn best als de meest vooruitstrevende en avantgardistische componist van zijn tijd. En een symfonie die door zijn grote zeggingskracht vrijwel vanaf het begin uiterst populair was bij het publiek. In de Zesde, de ‘Pastorale’, hoor je Beethoven als buitenmens die niets liever deed dan grote tochten maken door de bossen rondom Wenen. Wandel met hem mee in de frisse ochtend, als hij uitrust met zijn voeten in een beekje, als hij overvallen wordt door een flinke onweersbui en tot slot de ondergaande zon tegemoet gaat. 

De inleiding bij dit programma wordt verzorgd door Kees Wisse.

Spotify

Beluister de opname van voorloper van Phion, Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend, uitgebracht in 2016.