1. Alexei Ogrintchouk
Alexei Ogrintchouk
Chef-dirigent

Alexei Ogrintchouk

>>english press release

De Nederlands-Russische dirigent Alexei Ogrintchouk geeft al vanaf zijn dertiende concerten als hoboïst in Rusland, Europa en Japan. Hij studeerde af aan de befaamde Gnessin Staatsacademie voor Muziek in Moskou en het Parijse conservatorium en won een aantal internationale concoursen, waaronder op 19-jarige leeftijd de prestigieuze CIEM International Competition in Genève. Daarnaast was hij de winnaar van de Europese Juventus-prijs in 1999, tweemaal de "Victoires de la Musique Classique" in Frankrijk in 2002, de Triumph Prize in Rusland in 2005 en de Borletti Buitini Trust Award in 2007. Bovendien maakte hij deel uit van de prestigieuze Rising Stars en BBC New Generation Artists-programma's.

 

Als dirigent stond Alexei Ogrintchouk onder andere voor het Mariinsky Orkest, St. Petersburg Symphony Orchestra, Orchèstre Philharmonique de Monte-Carlo, Brussels Philharmonic, Orchèstre National des Pays de la Loire, Lahti Symphony Orchestra, Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, Camerata RCO (Koninklijk Concertgebouw Orkest), Concertgebouw Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta, KREMERata Baltica, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestre de Chambre de Genève en het Verbier Festival Orkest.

Alexei Ogrintchouk is met ingang van seizoen 2023/2024 benoemd tot chef-dirigent van Phion. Dit is zijn eerste positie als chef-dirigent. 

Alexei Ogrintchouk blijft ook verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij sinds augustus 2005 eerste solohoboïst is. Daarvoor bekleedde hij vanaf zijn twintigste dezelfde functie bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als charismatische en technisch briljante hoboïst heeft hij gesoleerd bij de beroemdste orkesten van de wereld onder de grootste dirigenten. Alexei Ogrintchouk werd in 2011 als opvolger van Maurice Bourgue benoemd tot hoofdvakdocent aan de Haute Ecole de Musique de Genève. Hij is sinds 2010 gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en geeft wereldwijd masterclasses.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21