1. Kerstconcert met de Vijfde van Mahler

Kerstconcerten met de Vijfde van Mahler

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Alexei Ogrintchouk - dirigent

  • Mahler Symfonie nr. 5

Een klassiek feestje met het orkest

Deze Kerst brengt het orkest klassieke muziek die je meevoert in een emotionele achtbaan. In Enschede, Utrecht, Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem speelt Phion de Vijfde van Mahler, onder leiding van Alexei Ogrintchouk. Vanaf de eerste tragische noten tot de finale vol uitzinnige vreugde is dit een indrukwekkend werk vol tegenstellingen. Wat een feest!

Mahlers Vijfde met Kerst

Mahler met Kerst bij Phion, het is een traditie die al heel wat schitterende concerten heeft opgeleverd. Dit jaar is het de beurt aan Mahlers Vijfde symfonie. Een groots vijfdelig werk vol muzikale tegenstellingen, dat je meevoert in de emotionele achtbaan van zijn leven in de jaren dat hij aan deze symfonie werkte. In de tragische treurmars waarmee de symfonie begint, hoor je zijn besef van de vergankelijkheid van het leven dat hij nog niet lang daarvoor door een inwendige bloeding bijna had verloren. Het Adagietto is een verstilde maar hartstochtelijke liefdesverklaring aan zijn aanbeden Alma. En de ‘himmelhochjauchzende’ finale is muziek van uitzinnige vreugde.

Alexei Ogrintchouk

Alexei Ogrintchouk, hoboïst en dirigent, leidt het orkest in deze machtige symfonie. Voor Phion is hij een vertrouwde keuze, hij is in de afgelopen seizoenen uitgegroeid tot een van de vaste dirigenten. Als hoboïst bij internationaal gerenommeerde orkesten heeft hij alle Mahlersymfonieën grondig leren kennen. Mahlers Eerste in het klein dirigeerde hij enkele jaren geleden al bij Camerata RCO, met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Nu Mahler in het groot met de Vijfde. Een indrukwekkend begin van de feestdagen!  

De inleiding bij dit programma wordt verzorgd door Bart de Graaf.