1. Jos van Veldhoven dirigeert de Johannes-Passion

Jos van Veldhoven dirigeert de Johannes-Passion

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Jos van Veldhoven - dirigent
  • Henk Neven - bariton
  • Consensus Vocalis - koor

  • J.S. Bach Johannes-Passion, BWV 245

De bevlogen passie van Johann Sebastian Bach

Klassieke muziek kent z’n hoogtepunten en de Johannes-Passion is daar één van. In Enschede, Oldenzaal en Zwolle speelt ons orkest Bachs bevlogen passiewerk. Onder leiding van Bachkenner Jos van Veldhoven en samen met Consensus Vocalis en zes vocale topsolisten wordt dit een onvergetelijke Johannes-Passion. De uitvoering van de Johannes Passion is een productie van BachTwente.

Gepassioneerde Bach

Zelden is Bach zo bevlogen geweest als bij het componeren van de Johannes-Passion. 39 jaar oud was hij, in de kracht van zijn leven en net een jaar kerkmusicus in Leipzig. Met deze passie bracht hij de kerkmuziek in de stad op een nieuw en ongekend hoog niveau. Geen contemplatieve theologische beschouwing, maar een emotionele en soms harde confrontatie met het lijden en sterven van een werkelijk goed mens. Daarbij zoekt Bach de muzikale grenzen van zijn tijd op, met schrijnende melodieën en wringende samenklanken, maar ook met hoop en verwachting in het hemelse slotkoraal. Muziek die je recht in je ziel raakt.

Bachkenner Jos van Veldhoven

Deze uitvoering van de Johannes-Passion is een productie van BachTwente en wordt geleid door een van Nederlands bekendste Bachkenners, Jos van Veldhoven. Jarenlang was hij muzikaal leider van de Nederlands Bachvereniging en werd als zodanig zelfs geëerd met een lintje. Nog steeds verzorgt hij talloze concerten met de vocale muziek van Bach en tijdgenoten, waarbij hij vaak baanbrekend onderzoekswerk verricht naar onbekende barokke passiemuziek. Ook Consensus Vocalis, het belangrijkste professionele vocaal ensemble van Oost-Nederland en in talloze concerten vaste partner van Phion, heeft zijn sporen meer dan verdiend met uitvoeringen van Bachs passies. Samen met zes vocale solisten van hoge kwaliteit wordt dit een onvergetelijke Johannes-Passion.

Dit vind je misschien ook leuk