1. Consensus Vocalis
Consensus Vocalis
Koor

Consensus Vocalis

‘Uitmuntend in karakter en kleur’ kenschetste de NRC de grote vocale kwaliteiten van Consensus Vocalis. Het koor ontstond in 1990, voortgekomen uit de Stichting Twentse Matthäus-Passion Oldenzaal. In eerste instantie legde het koor zich toe op de uitvoering van het werk van Bach, met name de Matthäus-Passion. Memorabele uitvoeringen daarvan waren die met het Combattimento Consort en het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Amsterdamse Concertgebouw.

Maar in de jaren na 2000 heeft het koor, dat momenteel onder leiding staat van Béni Csillag, zijn repertoire aanzienlijk uitgebreid en reikt het inmiddels van a capella, opera en kamermuziek tot pop, jazz en de grote symfonische werken. Componisten als Andries van Rossem, Willem Boogman en Jan Welmers schreven in opdracht van het koor vocale composities. Daarnaast is het koor uitgegroeid tot een veelgevraagd partner van talloze ensembles. Die komen uit de regio Gelderland – Overijssel, waaronder Phion en de Nederlandse Reisopera, en buiten de regio zoals Holland Baroque, het Nederlands Blazersensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Met het Orkest van het Oosten maakte Consensus Vocalis diverse opnames waaronder Symfonie ‘Lobgesang’ van Mendelssohn, de Negende symfonie van Beethoven en de Matthäus-Passion van Bach in de Mendelssohn-versie van 1841. In 2020 verscheen een cd met werk van de Letse componist Pēteris Vasks.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 24-25