1. Jos van Veldhoven
Jos van Veldhoven
Dirigent

Jos van Veldhoven

Jos van Veldhoven wordt gezien als een van de meest toonaangevende dirigenten van de barokmuziek. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Grote bekendheid kreeg hij als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging waaraan hij van 1983 tot 2018 verbonden was.

Hij was daar verantwoordelijk voor de jaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus-Passion in Naarden. Onder zijn leiding maakte de Bachvereniging talloze cd-opnames en concertreizen in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Hij is bovendien dirigent van Capella Figuralis, een ensemble van solisten van de Nederlandse Bachvereniging, dat zich gespecialiseerd heeft in 17e-eeuwse muziek, en het door hem opgerichte Utrechts Barok Consort.

Ook als gastdirigent is Jos van Veldhoven een veel gevraagd musicus. Zo leidde hij onder meer het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor, de Robert Schumann Philharmonie en het Brabants Orkest. Met regisseur Dietrich Hilsdorf maakte hij een cyclus geënsceneerde oratoria van Händel in de operahuizen van Bonn en Essen. Ook haalde hij talloze vergeten werken uit de barok van onder anderen Legrenzi, Keiser en Gebel onder het stof vandaan en voerde deze opnieuw uit.

In 2007 werd Jos van Veldhoven benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn baanbrekende werk voor de oude muziek. Lange tijd was hij docent koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en is dat nog steeds aan het Conservatorium van Amsterdam.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21