Carla Leurs
Viool

Carla Leurs

 

Schrijver Maarten ’t Hart had tranen in zijn ogen toen Carla Leurs Schuberts Der Tod und das Mädchen speelde en de NRC noemde haar spel ‘compromisloos en ontwapenend’. Ze behoort dan ook tot de meest veelzijdige violisten van ons land.

Ze studeerde aan de befaamde Juilliard School in New York bij Itzhak Perlman, waar ze diverse onderscheidingen ontving. Ook schreef ze een groot aantal prijzen op haar naam, waaronder het Nationaal Vioolconcours Oscar Back, het Prinses Christina Concours en de Isangyun Competition in Zuid-Korea. Ze soleerde met onder meer Les Solistes Européens en het Sinfonieorchester Basel.

In kleine bezetting speelde Carla Leurs samen met vermaarde musici als Liza Ferschtman, Sol Gabetta en Jacques Zoon. Ze was concertmeester bij de Radio Kamer Filharmonie en het Sinfonieorchester Basel. Tot 2019 vervulde ze deze functie bij het Orkest van het Oosten. Daarnaast is ze een veelgevraagd gast-concertmeester bij onder meer het London Philharmonic Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. In Purmerend is er een concours naar haar genoemd, het Carla Leurs Concours, bedoeld om jonge musici in de regio Waterland te stimuleren.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21