1. Passie voor Bach - Con Amore II

Passie voor Bach - Con Amore II

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Ensemble Himmelsburg - ensemble
  • Pieter Dirksen - muzikale leiding en klavecimbel
  • Carla Leurs - solo-viool
  • Erna de Koning - solo-hobo

  • Graupner Concerto voor oboe d'amore in C, GWV 302
  • Buxtehude Drei schöne Dinge sind, BuxWV 19
  • J.S. Bach Fuga in g-klein, BWV 1026
  • J.S. Bach Liebster Jesu, mein Verlangen, BWV 32

Mystieke liefde en meesterlijke klassieke muziek

Aardse en de hemelse liefde staan centraal in dit tweede concert in de serie Passie voor Bach, in Zwolle, Enschede en Steenwijk. Naast de bruiloftscantate van een van Bachs jeugdhelden klinkt ook Bachs Liebster Jesu, mein Verlange. Meesterlijke klassieke muziek, vertolkt door musici van ons orkest, vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen.

Passie voor Bach - Con Amore II

Dit is het tweede concert in de serie over het meesterschap van Bach. De aardse en de hemelse liefde staan centraal in dit concert. In de bruiloftscantate van Dietrich Buxtehude, een van Bachs jeugdhelden, gaan die twee hand in hand. Met zijn cantate Liebster Jesu, mein Verlangen haakt Bach aan bij de traditie van dialoogcantates waarin de sopraan de rol van de menselijke ziel vertolkt en de bas de 'vox Christi', de stem van Christus. De mystieke liefde staat centraal: de vereniging van God met de menselijke ziel. Bach gebruikte een tekst die oorspronkelijk voor zijn collega Christoph Graupner uit Darmstadt werd geschreven. Van hem horen we een concert voor de wat lager gestemde 'liefdeshobo' die in die jaren populair was vanwege zijn warme klank.

Ensemble Himmelsburg

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

De Serie

De serie Passie voor Bach is een coproductie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De serie bestaat uit vier concerten. Zin om alle concerten bij te wonen? Bestel dan extra voordelig de serie Enschede, de serie Zwolle of de serie Steenwijk van Passie voor Bach.