1. Passie voor Bach - De 'galante' Bach

Passie voor Bach - De 'galante' Bach

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Ensemble Himmelsburg - ensemble
  • Pieter Dirksen - muzikale leiding en klavecimbel
  • Carla Leurs - solo-viool
  • Carola Ligt - fluit

  • J.S. Bach Sinfonia in b, BWV 209/1
  • J.C. Bach Suite in g klein BWV 1070
  • J.S. Bach 'Tripelconcert' in a, BWV 1044

Lichtvoetig eerste concert in een serie van vier

De musici van het orkest tonen hun Passie voor Bach in Enschede, Zwolle en Steenwijk. Ensemble Himmelsburg speelt met violiste Carla Leurs en organist Pieter Dirksen de ‘galante’ werken van de grootmeester. Lichtvoetige, doorzichtige klassieke muziek tijdens dit eerste concert in een serie van vier.

Passie voor Bach - De 'galante' Bach

Het eerste concert in de serie van vier. Tot ver in de twintigste eeuw werd Bach gezien als die beetje nors kijkende componist van gewichtige composities, die wortelden in de strenge Duitse muziektraditie van de Barok. Inmiddels weten we dat Bach wel degelijk open stond voor de nieuwe muzikale ideeën die rond 1730 opkwamen en die we 'galant' zijn gaan noemen. Deze modieuze muziek was wat lichtvoetiger en doorzichtiger en werd door tegenstanders als vluchtig afgedaan. In de composities die Bach in zijn latere jaren schreef hoor je hoe hij het 'galante' perfect in overeenstemming wist te brengen met de traditie waarin hij werd grootgebracht.

Ensemble Himmelsburg

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

De Serie

De serie Passie voor Bach is een coproductie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De serie bestaat uit vier concerten. Zin om alle concerten bij te wonen? Bestel dan extra voordelig de serie Enschede, de serie Zwolle of de serie Steenwijk van Passie voor Bach.

Dit vind je misschien ook leuk