1. Sjostakovitsj' Negende symfonie

Sjostakovitsj' Negende symfonie

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Von Weber Freischütz ouverture
  • Beethoven Pianoconcert nr. 3
  • Sjostakovitsj Symfonie nr. 9

Pascal Rophé dirigeert de Negende symfonie van Sjostakovitsj

Hoe humoristisch klassieke muziek kan zijn, hoor je in Arnhem, Enschede, Doetinchem, Nijmegen, Zwolle en Apeldoorn. De Franse dirigent Pascal Rophé leidt het orkest in de Negende symfonie van Sjostakovitsj, een werk vol ironie en satire die de Russische meester zo kenmerkt. Voor de pauze brengt pianist Thomas Beijer het Derde pianoconcert van Beethoven en als opening hoor je Von Webers Ouverture 'Der Freischütz'.   ​

Pascal Rophé dirigeert Sjostakovitsj 9

De Franse dirigent Pascal Rophé heeft vooral naam gemaakt in hedendaags repertoire en dirigeerde al een groot aantal wereldpremières. Met Phion gaat hij wat verder terug in de tijd met de Negende symfonie van Sjostakovitsj. Dit werk moest, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog, een groots eerbetoon zijn aan de overwinning, maar het werd een humoristische en bijna satirische kleine symfonie waarin de componist het leger aardig op de hak neemt. Bij zijn leven werd het werk volledig verguisd door de Sovjetmachthebbers, maar tegenwoordig is het de meest gespeelde symfonie van de Russische meester.

Thomas Beijer speelt het Derde pianoconcert van Beethoven

Voor de pauze is pianist Thomas Beijer aan het woord. Hij is niet zomaar een pianist. De jury die hem in 2022 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs toekende, noemde hem een ‘uomo universale’ die speelt, componeert, tekent en schrijft. Hij speelt het Derde pianoconcert van Beethoven. Voor Beijer een componist waar hij in de loop der jaren een dierbare bewondering voor heeft ontwikkeld: ‘Beethoven ervaar ik als mensenwerk, niet meer als een heilig brok graniet.’ En dat is precies waar dit pianoconcert om vraagt. Serieus in zijn mineur toonsoort, maar briljant in virtuositeit en robuust in zeggingskracht toont het overtuigend de mens Beethoven.

Het concert vangt aan met Von Webers Ouverture 'Der Freischütz'.   

De inleiding bij dit programma wordt verzorgd door Marcel Zwitser.