1. Ronald Brautigam speelt Mozarts Pianoconcert nr. 24

Ronald Brautigam speelt Mozarts Pianoconcert nr. 24

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Górecki Three pieces in old style
  • Mozart Pianoconcert nr. 24
  • Kilar Orawa
  • Haydn Symfonie nr.101 ‘De Klok’

Klassieke muziek die klinkt ‘alsof de inkt nog nat is’

Wegens ziekte wordt Ronald Brautigam vervangen door Nino Gvetadze.

In klassieke muziek is Mozart een klasse apart. Pianist Nino Gvetadze maakt die klasse goed hoorbaar, als zij met het orkest Mozarts Pianoconcert nr. 24 ten gehore brengt. In Enschede, Arnhem en Deventer speelt zij dit karaktervolle stuk ‘alsof de inkt van de noten nog nat is’. Ze vervangt Ronald Brautigam, die wegens ziekte verstek moet laten gaan.

Adellijke Mozart

In dit concert staat het Pianoconcert nr. 24 op het programma: één van de twee pianoconcerten in mineur die de componist in zijn carrière schreef. In de muziek toont hij de donkere kant van zijn karakter, waarmee de mens Mozart even heel dichtbij komt. Nino Gvetadze vertolkt het Pianoconcert nr. 24.

Nino wordt door het publiek en collega-musici geprezen om haar bewonderenswaardige briljante spel en haar uitstekende gevoel voor klankkleur.  

Londense Haydn

Verder in het programma neemt Phion je mee naar Londen, waar Mozarts tijdgenoot Haydn in de latere jaren van zijn leven tot tweemaal toe met groot succes op tournee ging. Tijdens die trips schreef hij een handvol symfonieën die nog steeds tot zijn meest gespeelde behoren. Waarom nummer 101 ‘De Klok’ heet, wordt in het tweede deel zonneklaar. Dirigent Michal Nesterowicz, die in september 2020 zijn succesvolle debuut maakte bij Phion, opent het concert met een fascinerend werk. De Three pieces in old style van zijn landgenoot Górecki is een uiterst geraffineerde combinatie van 16e-eeuwse en hedendaagse compositietechnieken.

De inleiding bij dit programma wordt verzorgd door Bart de Graaf.