Pieter Dirksen
Klavecimbel, orgel en muzikale leiding

Pieter Dirksen

 

Als er iemand in Nederland wetenschap en muzikaal talent op een uitzonderlijk hoog niveau heeft weten samen te voegen dan is dat Pieter Dirksen. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Utrechtse Universiteit waar hij met onderscheiding afstudeerde. Zijn proefschrift over de klaviermuziek van Sweelinck leverde hem een promotie cum laude op en werd zelfs bekroond met de Erasmusprijs.

Hij geldt als een internationale autoriteit als het gaat om de muziek voor toetsinstrumenten uit de 17e en 18e eeuw, waarbij Bach en Sweelinck zijn speciale belangstelling genieten. Hij geeft talloze concerten en recitals op klavecimbel en orgel, solistisch maar ook in klein verband. Ook heeft hij een groot aantal boeken, essays en monografieën geschreven en verzorgde uitgaven van onder anderen Scheidemann, Reincken en Sweelinck.

Pieter Dirksen heeft een omvangrijke discografie op zijn naam staan, waarmee hij diverse prijzen won. Zijn opname van de complete klavecimbelwerken van Sweelinck, waar hij ook als musicoloog aan meewerkte, werd onderscheiden met een Edison. Als continuo-speler werkt hij samen met uiteenlopende barokensembles en is vast lid van Combattimento en La Suave Melodia. Hij is organist van het historische Severijn-orgel in de Martinuskerk in Cuijk.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21