1. Filmmuziek uit The Gadfly en Othello

Filmmuziek uit The Gadfly en Othello

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Chatsjatoerjan Muziek voor de film Othello van Sergei Yutkevich (1956), naar Shakespeare
  • Prokofjev Muziek voor de nooit voltooide film Pique dame van Mikhail Romm naar de roman van Alexander Pushkin (1937)
  • Sjostakovitsj Muziek voor de film Ovod (The Gadfly/De horzel) (1955) van Aleksandr Faintsimmer naar de roman van Ethel Lilian Voynich

Een bijzonder symfonisch spektakel

Phion en dirigent Maxim Rysanov nemen je mee in een waar symfonisch spektakel. Met de filmmuziek van Sjostakovitsj, Chatsjatoerjan en Prokofjev. Intens, tragisch en pakkend, in Enschede, Arnhem, Zwolle, Deventer en Nijmegen.

Romantiek en heldenmoed

Phion duikt in de wereld van de films. Niet de glitter en glamour van Hollywood, maar de rijke filmtraditie van de Sovjet-Unie uit de vorige eeuw. Bij honderden werden ze gemaakt, vol romantiek, heldenmoed en een fikse scheut propaganda van het communistische regime. Het orkest speelt onder leiding van dirigent Maxim Rysanov filmmuziek van de drie bekendste componisten uit de Sovjet-Unie. Othello uit 1955 volgt in tekst letterlijk het toneelstuk van Shakespeare, waarbij regisseur Joetkevitsj de tragedie schitterend filmisch verbeeldt. De muziek van Chatsjatoerjan volgt dat op de voet. Intens is zijn verklanking van de hartstocht, jaloezie en wraak uit Shakespeares treurspel over Othello de Moor en zijn geliefde Desdemona.

Filmmuziek van Prokofjev

Pique Dame, naar de novelle van Poesjkin, werd vanwege de censuur nooit voltooid, maar de filmmuziek van Prokofjev is wel bewaard gebleven. Het geeft perfect de benauwende sfeer weer van het verhaal over een man die zijn geluk in het kaartspel met de dood moet bekopen.

Visueel spektakel

The Gadfly (de horzel) is een groots kostuumdrama over een Italiaans patriot uit de negentiende eeuw die strijdt tegen de Oostenrijkse overheersing. De film zie je zelden meer, maar de muziek die Sjostakovitsj er voor componeerde is nog vaak in de concertzaal te horen, met als hoogtepunt de beroemde Romance. De muziek uit de Gadfly wordt geïllustreerd met beelden uit de film in een vrije bewerking van videokunstenaars Jurjen Alkema en Andrea Dröes. De gesproken teksten worden gelezen door acteur Peter Blok. 

Voorprogramma

Tijdens het voorprogramma van het concert wordt in verschillende concertzalen een korte film vertoond, gemaakt met medewerking van slavist en kenner van de Russische cultuur van de late 19e en vroege 20e eeuw, Sjeng Scheijen.

Terugblik Filmmuziek uit The Gadfly en Othello
Filmmuziek uit The Gadfly en Othello

Dit vind je misschien ook leuk