1. Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Aylin Sezer - sopraan

  • Debussy Nuages en Fêtes uit Trois nocturnes
  • Debussy Deux Arabesques (instrumentatie van Mouton)
  • Abdel Wahab Sakan Al-Layl - oorspronkelijk gezongen door Fairouz
  • Abdel Wahab Inta Omry - oorspronkelijk gezongen door Umm Kulthum
  • Ravel Shéhérazade
  • Bartók Danssuite

Muzikale inspiratie over grenzen heen

Symfonische Oriënt is een veelkleurig concert, vol inspiratie en uitwisseling. Bereid je voor op een magische muzikale ontmoeting tussen oost en west, in een programma vol bijzondere klanken. In dit concert gaan klassieke westerse composities en Arabische muziek hand in hand. Met de Palestijnse zangeres Nai Barghouti, sopraan Aylin Sezer en dirigent Bertie Baigent, winnaar van de International Conducting Competition Rotterdam.

Symfonische Oriënt

Geniet van twee liederen uit de Arabische Gouden Eeuw van componist Abdel Wahab. De liederen, Inta Omry en Sakan Al-Layl, oorspronkelijk gezongen door zanglegendes Umm Kulthum en Fairouz worden nu gezongen door Nai Barghouti. Haar prachtige stem wekt de rijkdom en schoonheid van deze oosterse muziek tot leven. Ook de westerse componisten Debussy, Bartók en Ravel schilderen met oosterse tinten. Mystiek, symfonisch en met veel zeggingskracht. Zeker als Aylin Sezer Ravels Shéhérazade zingt.

Componisten en hun zoektocht naar inspiratie

Abdel Wahab, ook wel de godfather van het Arabische lied genoemd, vond verrassend genoeg zijn inspiratie onder meer in Parijs. De Egyptische componist is een van de grondleggers van de moderne Arabische sound. Hij schreef meer dan 1.800 liederen. Veel daarvan voor de grootste diva’s van de Arabische muziekwereld, Umm Kulthum en Fairouz.

Debussy, Bartók en Ravel lieten zich juist graag inspireren door de Arabische wereld. Je hoort het verlangen naar de oosterse verten. Zoals de sprookjessfeer van ‘1001 Nacht’ in Ravels liederencyclus Shéhérazade. Bartók vond in zijn Danssuite de weg naar de Arabische cultuur via Hongaarse dansen en Roma-muziek. En wat dacht je van de oosterse mystieke tinten in Nocturnes van Debussy?

Met medewerking van

Solisten van grote klasse

De Palestijnse Nai Barghouti raakt je ziel. Over Inta Omry van Umm Kulthum en Sakan Al-Layl van Fairouz zegt ze ‘Ik ben trots en voel me vereerd
deze liederen te mogen zingen. Deze liederen leven voor altijd. Het zingen ervan is een grote verantwoordelijkheid, zowel technisch als emotioneel. Ik zal alles geven wat ik in me heb om de emoties over te brengen.’

De Turks-Nederlandse Aylin Sezer zingt even indrukwekkend. De sopraan behaalde haar Master aan de Dutch National Opera Academy en heeft vele mooie rollen vertolkt. Bekijk hieronder het interview met Aylin waar we met haar in gesprek gaan over haar vertolking van Shéhérazade (video Douma Design).

Beeld Umm Kulthum en Fairouz: credits Jamal Masarwa 

In gesprek met Aylin Sezer over Shéhérazade

Umm Kulthum en Fairouz

Zanglegendes, dat zijn de Egyptische Umm Kulthum en de Libanese Fairouz. De grootheden worden in één adem genoemd met sterren als Billy Holiday, Ella Fitzgerald en Mahalia Jackson. Umm Kulthum en Fairouz traden op in het hele Midden-Oosten en breken nog steeds records. Umm Kulthum (1898-1975) heeft nog steeds de best verkopende albums binnen de Arabische muziek, 48 jaar na haar sterfdag. Fairouz (1934) heeft in totaal meer dan 80 miljoen platen verkocht. De Arabische wereld heeft ze voor altijd in hun harten gesloten. En ook hun muziek leeft anno 2023 nog steeds in de harten van mensen in de oosterse én westerse wereld.

Oosters symfonisch

De echte klank van het Oosten met een symfonieorkest? Dan moet je de bezetting ook verrijken met typische Arabische instrumenten. De u’d en de qanun bijvoorbeeld, maar ook de oosterse klankkleur van Nai Barghouti. En het vergt oefening om de ritmiek en de intonatie van de kwarttonen die de Arabische muziek zo kenmerkt, in de vingers te krijgen. Want eigenlijk spreekt het orkest met deze uitvoering van de liederen van componist Abdel Wahab een andere muzikale taal.

Gastmuzikanten

De gastmuzikanten die plaatsnemen in het orkest zijn Abderrahim Semlali (viool), Khalil Khoury  (qanun), Modar Salama (percussie) en Haytham Safia (u’d).

Nai Barghouti met Phion bij Podium Klassiek

Symfonische Oriënt op Spotify

03.02.23 t/m 12.02.23
Een bijzonder programma waar klassieke westerse composities en Arabische muziek hand in hand gaan. 

Sakan Al-Layl - Fairouz
In gesprek met Nai en Khalil