1. Cécile Huijnen
Cécile Huijnen
Viool

Cécile Huijnen

 

Cécile Huijnen studeerde bij Davina van Wely en Jaap van Zweden, en won op jonge leeftijd een aantal prijzen, waaronder de hoofdprijs van het Oskar Back Vioolconcours en de Badingsprijs in 1987. Drie jaar later studeerde zij cum laude af en ontving ze de Nicolai prijs en de Fock Medaille. Meteen daarna werd ze aangesteld als concertmeester van het Nederlands Balletorkest.

 

Sinds 2000 is zij concertmeester van Het Gelders Orkest. Hier leidt zij ook haar eigen kamerorkestprogramma’s met repertoire dat uiteenloopt van de barok tot aan de 20e eeuw.

Daarnaast is zij een veelgevraagd gastconcertmeester bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, The Bergen Philharmonic Orchestra en The Sydney Symfony Orchestra. Ze werkte met dirigenten als Jaap van Zweden, Neville Marriner, Lorin Maazel en Valery Gergiev.

Als solist profileerde Huijnen zich met laatromantische vioolconcerten zoals Stravinsky, Barber, Sjostakovitsj en Korngold, maar ze maakt ook graag uitstapjes naar het klassieke en romantische repertoire. Ook vele dubbelconcerten staan op haar repertoire; ze werkte onder meer samen met Gary Hoffman, Maximilian Hornung en Rick Stotijn.

Huijnen is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wil haar grenzen blijven verleggen. De samenwerking met dans- en toneelgezelschappen is een grote bron van inspiratie. Ze had de muzikale leiding in de productie Kwartet van Toneelgroep Oostpool en ze toert regelmatig als solist met het Nederlands Danstheater.

Barok- tot hedendaags repertoire met gespecialiseerde ensembles brachten haar over de hele wereld. Naast werkzaamheden als auditiecoach en jurylid van concoursen, vormt zij sinds 2012 een vast duo met accordeoniste Marieke Grotenhuis. Ze bewerken, het vooral romantische repertoire eigenhandig voor hun specifieke combinatie. Het debuut album Dance uit 2015 werd bejubeld door nationale en internationale pers.

Op radio 4 is Huijnen gastpanellid van het programma Discotabel, en vanaf najaar 2017 is haar gesproken column wekelijks te horen in het programma Passagio bij de KRO-NCRV.