1. Cécile Huijnen
Cécile Huijnen
Viool

Cécile Huijnen

Cécile Huijnen studeerde bij Davina van Wely en Jaap van Zweden. Ze won op jonge leeftijd een aantal prijzen, waaronder de Badingsprijs en de hoofdprijs op het Oskar Back Vioolconcours. Ze studeerde cum laude af en ontving de Nicolai prijs en de Fock Medaille. Meteen daarna werd ze aangesteld als concertmeester van het Nederlands Balletorkest. Sinds 2000 is zij concertmeester van het voormalige Het Gelders Orkest.

Daarnaast is Huijnen een veelgevraagd gastconcertmeester, o.a. bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, Ludwig, het Residentie Orkest, The Bergen Philharmonic Orchestra. Ze werkte met dirigenten als Yannick Nézet-Séguin, Lahav Shani, Jaap van Zweden, Neville Marriner, Lorin Maazel en Valeri Gergiev.

Als solist profileert ze zich met laatromantische vioolconcerten zoals Strawinsky, Barber, Shostakovitsj en Korngold, maar ze maakt ook graag uitstapjes naar het klassieke en romantische repertoire. Met solisten als Gary Hoffman, Maximilian Hornung en Rick Stotijn speelde ze de grote dubbelconcerten.

Huijnen is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wil haar grenzen blijven verleggen. De samenwerking met dans- en toneelgezelschappen is een grote bron van inspiratie. Ze soleert regelmatig bij het Nederlands Danstheater. Gespecialiseerde ensembles in barok- en hedendaags repertoire brachten haar over de hele wereld. 

Sinds 2012 vormt zij het succesvolle duo Huijnen & Hopman met accordeonist Marieke Hopman. Ze bewerken het vooral romantische repertoire eigenhandig voor hun specifieke combinatie. Het debuutalbum ‘Dance!’ uit 2015 werd bejubeld door de (inter)nationale pers. In 2019 verscheen het tweede album ‘Love!’ m.m.v. operaster Eva-Maria Westbroek.

Daarnaast is Huijnen auditiecoach en gastpanellid van het radio 4-programma Diskotabel.

Huijnen is ook columnist: haar columns ‘Snapshot Klassiek’ - over het leven van een musicus en de achtergronden in de klassieke muziek - zijn te horen in het KRO-NCRV programma Passaggio op radio 4, en te lezen op Classicstogo.nl.