1. Cécile Huijnen
Cécile Huijnen
Viool

Cécile Huijnen

Cécile Huijnen studeerde viool bij Davina van Wely en Jaap van Zweden. Ze won op jonge leeftijd een aantal prijzen, waaronder de Badingsprijs en de hoofdprijs op het Oskar Back Vioolconcours. Ze studeerde cum laude af en ontving de Nicolai prijs en de Fock Medaille. Meteen daarna werd ze aangesteld als concertmeester van het Nederlands Balletorkest. Van 2000 tot 2023 was zij concertmeester van Het Gelders Orkest en opvolger Phion.

Daarnaast is Huijnen een veelgevraagd gastconcertmeester bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest.

Als solist profileert ze zich met vioolconcerten van onder anderen Stravinsky, Barber, Sjostakovitsj en Korngold, Met solisten als Gary Hoffman, Maximilian Hornung en Rick Stotijn speelde ze de grote dubbelconcerten.

Cécile Huijnen soleert regelmatig bij het Nederlands Danstheater. Gespecialiseerde ensembles in barok- en hedendaags repertoire brachten haar over de hele wereld. Sinds 2012 vormt zij met accordeonist Marieke Hopman het succesvolle duo Huijnen & Hopman. Hun debuutalbum Dance! uit 2015 werd bejubeld door de (inter)nationale pers. In 2019 verscheen het tweede album Love! met operaster Eva-Maria Westbroek.

Cécile Huijnen is auditiecoach en gastpanellid van het programma Diskotabel op NPO Klassiek.

Haar columns ‘Snapshot Klassiek’ - over het leven van een musicus en de achtergronden in de klassieke muziek - waren te horen in het KRO-NCRV programma Passaggio op radio 4, en te lezen op Classicstogo.nl. Haar beste columns verschenen in de zomer van 2021 in de bundel Kak.