1. Cécile Huijnen
Cécile Huijnen
Viool

Cécile Huijnen

Cécile Huijnen studeerde viool bij Davina van Wely en Jaap van Zweden. Ze won op jonge leeftijd een aantal prijzen, waaronder de Badingsprijs en de hoofdprijs op het Oskar Back Vioolconcours. Ze studeerde cum laude af en werd meteen daarna aangesteld als concertmeester van het Nederlands Balletorkest. Van 2000 tot 2023 was zij concertmeester van Het Gelders Orkest en opvolger Phion.

Huijnen is een veelgevraagd gastconcertmeester in binnen- en buitenland. Als solist profileert ze zich met vioolconcerten van onder anderen Stravinsky, Barber, Sjostakovitsj en Korngold, Met solisten als Gary Hoffman, Maximilian Hornung en Rick Stotijn speelde ze de grote dubbelconcerten. Gespecialiseerde ensembles in barok- en hedendaags repertoire brachten haar over de hele wereld.

Sinds 2012 vormt zij met accordeonist Marieke Hopman het succesvolle duo Huijnen & Hopman. De albums Dance en Love werden bejubeld door de pers.

Huijnen schrijft ook: haar columns Snapshot Klassiek over het leven van een musicus waren te horen in het KRO-NCRV programma Passaggio op radio 4 en te lezen op Classicstogo.nl. In 2021 verscheen de bundel Kak over haar ervaringen in de muziekpraktijk, die binnen zes weken was uitverkocht. Daarnaast geeft Cécile Huijnen individuele auditietraining en coacht ze musici met betrekking tot mentale weerbaarheid. Ook geeft ze presentaties in de bedrijfswereld over verbale en non-verbale communicatie in een symfonieorkest.

Sinds 2024 presenteert ze iedere zondag het NTR-radioprogramma Diskotabel op NPO Klassiek.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23