1. Valerius Ensemble speelt Ljatosjinski

Valerius Ensemble speelt Ljatosjinski

25.02.2024

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Valerius Ensemble - ensemble

  • Ljatosjinski Strijkkwartet nr. 1 op. 1 in d
  • Ljatosjinski Suite over Oekraïense volksliederen op. 45
  • Ljatosjinski Strijkkwartet nr. 4 op. 43 in d

Bestel bij deze locatie

  • Enschede - Muziekcentrum 25.02.2024 - 14:30  |  kleine zaal
    € 22,50
    bestel kaarten

Drie schitterende werken van Boris Ljatosjinski 

Het Valerius Ensemble speelt muziek van Ljatosjinski, een opmerkelijk Oekraïens componist uit de Sovjet-tijd. Op het podium twee violen, een altviool en een cello.

Opmerkelijke Oekraïens componist

Boris Ljatosjinski, een Sovjet-Oekraïens componist die in zijn eigen land tot één van de grote toondichters behoort maar daarbuiten nog echt ontdekt moet worden. Het Valerius Ensemble wijdt een heel concert aan de muziek voor strijkkwartet van deze opmerkelijke componist. Hij was één van de briljante leerlingen van Reinhold Glière aan het conservatorium, maar onderging hetzelfde lot als veel Sovjetcomponisten zoals Sjostakovitsj en Prokofjev. In de jaren onder Stalin bekritiseerd en verguisd om zijn moderne stijl, lange tijd in een socialistisch keurslijf gedrongen, maar in later jaren geherwaardeerd.

Drie werken voor vier strijkers

In dit concert zijn drie werken te horen die een mooi beeld geven van de veelzijdigheid van Ljatosjinski. Zijn Eerste Strijkkwartet stamt nog uit zijn studietijd, geïnspireerd op de weelderige stijl van Tsjaikovski en Glazoenov. De beide andere werken zijn ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog toen hij ver van het front met vele collega-componisten muziek schreef om het strijdbare moreel van het volk hoog te houden. Zijn Vierde Strijkkwartet is melodieus maar met een ondertoon van onverzettelijke kracht. De Suite over Oekraïense volksliederen is een eerbetoon aan zijn geliefde vaderland. Drie schitterende werken waarmee het Valerius Ensemble deze Oekraïense meester overtuigend onder de aandacht brengt.

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk