1. Passie voor Bach - Café Zimmermann

Passie voor Bach - Café Zimmermann

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Ensemble Himmelsburg - ensemble
  • Pieter Dirksen - muzikale leiding en klavecimbel

  • J.S. Bach Sinfonia in D, BWV 42/1
  • J.S. Bach Vioolconcert in E, BWV 1042
  • J.S. Bach Concerto voor klavecimbel in d, BWV 1059R
  • J.S. Bach Ouverture (Suite) in D, BWV 1069R

Derde concert in de serie over het meesterschap van Bach

Carla Leurs wordt vervangen door Birthe Blom.

Klassieke muziek in de Grote Kerk, in dit derde concert over het meesterschap van Bach. In Zwolle, Enschede en Steenwijk spelen musici van ons orkest als Ensemble Himmelsburg en zetten zij Café Zimmermann, waar destijds de muziek van Bach en zijn tijdgenoten klonk, centraal in dit themaconcert.

Passie voor Bach - Café Zimmermann

Dit is het derde concert in de serie over het meesterschap van Bach. In 1729 kreeg Bach de leiding over het Collegium Musicum van Leipzig, een instrumentaal ensemble bestaande uit studenten van de universiteit, zeer goede amateurs en zijn oudste zoons. Iedere woensdag traden de musici op in het populaire koffiehuis van de heer Zimmermann aan de Katharinenstrasse. Er klonken dan werken van populaire componisten uit binnen- en buitenland en natuurlijk ook muziek van Bach zélf. Het honorarium vormde een broodnodige aanvulling op het bescheiden salaris dat hij kreeg voor zijn werk in de kerk. Of de kerkenraad erg gelukkig was met de optredens van de heer Bach in het koffiehuis valt overigens te bezien. In de achterkamertjes werd gegokt en regelmatig signaleerde men er prostituees op zoek naar klanten.

Ensemble Himmelsburg

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Birthe Blom en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

De Serie

De serie Passie voor Bach is een coproductie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De serie bestaat uit vier concerten. Zin om alle concerten bij te wonen? Bestel dan extra voordelig de serie Enschede, de serie Zwolle of de serie Steenwijk van Passie voor Bach.

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk