1. Concertmeester Mathieu van Bellen speelt Brahms

Concertmeester Mathieu van Bellen speelt Brahms

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Michal Nesterowicz - dirigent
  • Mathieu van Bellen - viool

  • Fadael Drieluik voor orkest
  • Brahms Vioolconcert
  • Tsjaikovski Symfonie nr. 4

Een fantastisch Vioolconcert

Het symfonisch seizoen opent sterk bij Phion. Concertmeester Mathieu van Bellen soleert in Brahms Vioolconcert, dirigent Michal Nesterowicz en orkest spelen daarnaast de Vierde van Tsjaikovski en een wereldpremière van Fadael. Een concert vol romantiek en emotie in Musis Arnhem, Amphion Doetinchem, De Vereeniging Nijmegen, Theater Hanzehof Zutphen en Muziekcentrum Enschede.

*Componiste Karmit Fadael zal in alle steden aanwezig zijn bij de inleiding voorafgaand aan het concert.

Concertmeester speelt Brahms

Phion opent het nieuwe seizoen met twee klinkende composities gespeeld en gedirigeerd door twee musici die nauw verbonden zijn aan het orkest. Als concertmeester van Phion en fervent kamermusicus is Mathieu van Bellen verzot op de werken van Brahms. Nu soleert hij in zijn vioolconcert. ‘Eigenlijk is dit vioolconcert een verlengde van zijn symfonieën, met een hoofdrol voor de solo-vioolpartij. Het maakt me zo blij om dit fantastische werk met mijn orkestcollega’s te mogen spelen’. Dit vioolconcert, één van de bekendste uit de romantiek, speelt Mathieu van Bellen op zijn minstens even befaamde Guadagnini-viool uit 1783.

Symfonie van tegenstellingen

Met de Vierde symfonie dirigeert Michal Nesterowicz een echte evergreen van Tsjaikovski. Een werk waarin de componist zich emotioneel helemaal blootgeeft als reactie op zijn volledig mislukte huwelijk. Van hoop tot wanhoop, van diepe melancholie tot triomfantelijke opgetogenheid, het komt allemaal voorbij in vier delen symfonische muziek.

Wereldpremière

Het concert begint met een verrassing in de vorm van een wereldpremière. De jonge Nederlands-Israëlische componiste Karmit Fadael* schrijft in opdracht van Phion het openingswerk voor dit programma. Zij heeft zich laten inspireren door de miniaturen van Anton Webern. Drieluik voor orkest is een reeks miniaturen waarin zij de grootsheid van een symfonieorkest verkent in een compositie op de vierkante centimeter. 

 

Podcast 'De OrkestCast'

Phion's nieuwe concertmeester, Mathieu van Bellen, is solist in het Brahms Vioolconcert. In deze podcastaflevering van de ‘De OrkestCast’ vertelt hij over de op handen zijnde concertenreeks met zijn eigen orkest Phion. >>beluister de aflevering

‘De OrkestCast’ is een initiatief van altivioliste Marian van den Berg.

Dit vind je misschien ook leuk