1. Beethovens Tripelconcert & de Rheinische van Schumann

Beethovens Tripelconcert & de Rheinische van Schumann

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Alexei Ogrintchouk - dirigent

  • Darvishi ‘Only violets remain’ - wereldpremière
  • Beethoven Tripelconcert voor piano, viool, cello en orkest
  • Schumann Symfonie nr. 3 'Rheinische'

Met topsolisten Thompson, Krijgh en Amara

Violiste Candida Thompson, celliste Harriet Krijgh en pianiste Magda Amara schitteren in de uitdagende solopartijen van Beethovens Tripelconcert. Ook nemen dirigent Alexei Ogrintchouk en het orkest je mee op een Rijnreis in de Derde Symfonie van Schumann en het concert vangt aan met de wereldpremière 'Only Violets Remain' van Aftab Darvishi. Een concert van formaat in Amphion Doetinchem, Musis Arnhem en Muziekcentrum Enschede.

Drie solisten

In het Tripelconcert van Beethoven staan maar liefst drie solisten van formaat in de schijnwerpers: Candida Thompson, Harriet Krijgh en Magda Amara die als pianotrio regelmatig het podium delen. In dit Tripelconcert schitteren de leidster van Amsterdam Sinfonietta, een van Nederlands bekendste cellisten en de Russisch-Egyptische pianiste gedrieën in de uitdagende solopartijen. Een concert met een keizerlijk randje, want de pianopartij had Beethoven voorbestemd voor de jongste zoon van de Oostenrijkse keizer, zijn meest bijzondere leerling.

Rijnreis

In dit programma staat Phion onder leiding van Alexei Ogrintchouk, bekend hoboïst, die bij het orkest de afgelopen seizoenen heeft bewezen een bevlogen dirigent te zijn. Hij neemt ons met Schumann mee voor een reis langs de Rijn. Bijna letterlijk, want toen de componist zich in Düsseldorf vestigde, maakte hij als eerste een treinreis langs de rivier. Zijn ‘Rheinische’ symfonie is daarvan een muzikaal verslag met de verbeelding van de machtige rivier, een Rijnlandse volksdans en een plechtige processie in de Dom van Keulen.

Only Violets Remain

Het concert opent met de wereldpremière van componiste Aftab Darvishi. Geboren in Teheran en afgestudeerd in Den Haag en Amsterdam geeft de componist met dit werk een steunbetuiging aan alle vrouwen in de wereld die vechten voor hun rechten. Directe aanleiding is de dood van Mahsa Amini, die afgelopen september overleed nadat zij in Iran was aangehouden voor het niet correct dragen van haar hoofddoek. De titel van het werk is gebaseerd op een gedicht van Kobayashi Issa: ‘Before I arrived, who were the people living here? Only violets remain.’

Dit nieuwe werk is in opdracht van Phion geschreven en is de tweede opdrachtcompositie - van in totaal drie - die in seizoen 2022-2023 uitkomt. Phion biedt hiermee jonge componisten een podium en geeft hun de mogelijkheid zichzelf en de klassieke muziek verder te ontwikkelen. Dit levert een waardevolle bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied.

Speciale inleiding

Inleider Bart de Graaf verzorgt rondom de concerten een inleiding waarbij hij verdiepende achtergrondinformatie over de te spelen werken geeft. Bij deze inleiding is ook componiste Aftab Darvishi aanwezig. Samen gaan ze in gesprek over haar nieuw gecomponeerde werk.

Wolfgang App

Phion doet bij dit concert een proef met de klassieke muziekapp Wolfgang. Bij het werk Symfonie nr. 3 van Schumann kun je in de concertzaal gebruik maken van deze app. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dát moment – hoort en wat dit betekent.

lees meer

Dit vind je misschien ook leuk