René Geesing
aanvoerder cello

René Geesing

 

René Geesing (1957), geboren en opgegroeid in Enschede, was zes jaar toen hij met cellospelen begon. De keuze voor de cello was niet erg bewust maar bleek achteraf wel de goede. Na zijn middelbare schoolopleiding ging hij studeren bij Jean Decroos aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens deze studie maakte René vier jaar lang deel uit als solo-cellist van het Europees Jeugdorkest waar hij heeft mogen werken met vele vooraanstaande dirigenten als Abbado, Karajan en Giulini. Met dit orkest heeft hij vele tournees kunnen maken.

Na zijn studie in Den Haag maakte een ITT-Fellowship het mogelijk om

twee jaar lang verder te studeren in Cincinnati, USA bij Zara Nelsova. Door middel van een studiebeurs van destijds het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur kon René daarna nog een jaar studeren in Banff, Canada bij o.a. Janos Starker en Zara Nelsova.

Na terugkeer in Europa werd hij in 1985 eerste solo-cellist bij het voormalige Orkest van het Oosten. Sindsdien heeft hij veelvuldig gewerkt als solo-cellist bij symfonieorkesten in zowel Nederland als het buitenland, zoals The London Philharmonic, The Royal Philharmonic en het Antwerp Symphony Orchestra.

Als artistiek leider en oprichter van het Valerius Ensemble kan René zijn grote passie voor kamermuziek vervullen door het uitvoeren van een grote variëteit aan repertoire.