Peter van Praagh
altviool

Peter van Praagh

 

Peter, geboren in 1961 op Curaçao, studeerde viool bij Jeanne Lemkes-Vos in Zwolle. In zijn laatste studiejaar viool ging hij tevens altviool studeren bij Else Krieg. Na zijn DM viool eindexamen in 1986 deed Peter in 1987 DM altviool examen en in 1989 rondde hij zijn altvioolstudie af met een UM examen. Tijdens zijn studie was Peter actief in diverse kamermuziekensembles.

Na het eindexamen altviool kwam Peter terecht in destijds Het Gelders Orkest. Peter speelt op een altviool, gebouwd door Michael Ledfuss in 2009, die ter beschikking is gesteld door het mecenaat van Het Gelders Orkest.

Peter is vele jaren werkzaam geweest als programmeur van de internationale kamermuziekserie in Musis te Arnhem. In 2014 is deze serie overgenomen door destijds Het Gelders Orkest en sindsdien programmeert Peter vanuit hier deze internationale kamermuziekserie. Door de persoonlijke contacten met musici en impresariaten is Peter al vele jaren in staat een succesvolle kamermuziekserie samen te stellen. Zijn netwerk met verschillende musici en impresariaten is groot. Hij organiseerde diverse masterclasses met o.a. liedbegeleider Rudolf Jansen, violist Barnabas Kelemen, Christianne Stotijn en Joseph Breinl. Van 2009 tot 2010 volgde Peter aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem de masteropleiding Muziek programmering.

Sinds 2011 is Peter programmeur voor de Culturele Stichting Oude Kerk in Oosterbeek. Vanaf 2013 t/m 2016 werkte Peter parttime als medewerker programmering bij het voormalige Het Gelders Orkest en in 2015 was hij als adviseur artistieke zaken nauw betrokken bij de gehele programmering van het orkest. In seizoen 2015-2016 heeft Peter gewerkt als Artistiek Manager a.i. en momenteel is Peter lid van de Artistieke Commissie van het orkest.

Vanaf seizoen 2018-2019 is Peter programmeur bij Jonge Meesters Wilp. “Een dijk van een podium” voor jonge talenten met een werkplaats voor cultureel ondernemerschap.

Tijdens het November Music festival 2018 in Den Bosch speelde Peter - ter afsluiting van het symposium Muziek en Religie: Hemels of Hels olv Prof. Martin Hoondert - Blue Encounter voor soloaltviool van de componist Joep Franssens, representant van de ‘Nieuwe Spiritualiteit’.

Peter is een graag geziene repetitor bij verschillende amateur- en studentensymfonieorkesten. Bij het Jeugdorkest Nederland leidt hij regelmatig groepsrepetities. Bij diverse orkesten repeteert Peter met de strijkers en weet hij op een inspirerende manier de instrumentalisten te enthousiasmeren en het samenspel te bevorderen. In samenwerking met de vereniging Huismuziek geeft hij cursussen samenspel en effectief studeren.

Vanaf zijn 12e jaar speelde Peter van Praagh in diverse jeugdorkesten wat zijn invloed op zijn verdere loopbaan bepaalde. Naast orkestspel is ook kamermuziek zijn grote liefde en zo richtte in 1985 het Meander Kwartet op. Het Meander Kwartet nam deel aan diverse festivals en volgde lessen bij vooraanstaande musici uit de kamermuziek wereld. Lessen en cursussen bij gerenommeerde kamermuziekspecialisten legden de basis voor een hecht samenspel. In de zomer van 2014 kwam de cd van het Meander Kwartet uit met het strijkkwartet Die Sieben Letzte Worte van J. Haydn. Uit recensies en reacties van het publiek komt naar voren dat het spel van het Meander Kwartet kan worden omschreven als intiem, doorzichtig en kleurrijk.

Als promotor en organisator van het Parnassus Ensemble regelt Peter diverse concerten & projecten zoals cantates van J.S. Bach o.l.v. Klaas Stok, in combinatie met soloconcerten en 18 missen van W.A. Mozart.