Meintje de Roest
aanvoerder altviool

Meintje de Roest

 

Meintje de Roest combineerde haar studies viool en altviool aan het Prins Claus Conservatorium Groningen en het Conservatorium van Amsterdam met de studie sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Viool studeerde zij bij Ilona Sie Dhian Ho en Jaring Walta, altviool bij Gisella Bergman, Sven Arne Tepl en Nobuko Imai. In sociologie studeerde zij cum laude af met een onderzoek naar liefhebbers van klassieke muziek bij het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Sinds haar afstuderen is Meintje actief als altviolist zowel in de kamermuziek als bij verschillende orkesten. In 2008 kreeg ze een vaste aanstelling bij destijds Het Gelders Orkest als aanvoerder altviool. Zij is een graag geziene gastspeler bij orkesten en ensembles als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Philharmonie Zuidnederland, het Valerius Ensemble en Amsterdam Sinfonietta. Tournees brachten haar over de hele wereld, van Rusland tot Japan en Brazilië. Samen met collega’s Marjolein van Dingstee en Inge Grevink vormt Meintje het Cascata Strijktrio, waarmee zij concerten in kleiner verband verzorgt.

Meintje heeft een speciale interesse in publieksbereik en het vinden van nieuwe doelgroepen voor klassieke muziek. Haar sociologische achtergrond komt haar goed van pas bij haar werk als adviseur en initiator van verschillende projecten. Ze is adviseur bij het Fonds Podiumkunsten, maakte met de HGO Rebels baanbrekende voorstellingen in wisselende concertvormen en geeft met het Cascata Strijktrio onder de naam Music4teamwork workshops en trainingen aan bedrijven.