Eva Pawolka
Eerste plaatsvervangend aanvoerder altviool

Eva Pawolka

 

Eva Pawolka is in 1982 in een klein stadje in Oost-Tsjechië geboren. Na acht jaar viool te hebben gespeeld, stapt de veertienjarige over op altviool. De passie voor de muziek zit erg diep en na haar basisschool besluit ze om verder te gaan als professioneel musicus. Eva begint met studeren in 1998 op het Janáček Conservatorium in Ostrava (Tsjechië) en rondt haar opleiding in 2004 af. Ze vervolgt haar studie aan de Hochschule für Musik Carl Maria von Weber in Dresden bij Prof. Vladimír Bukač. Daar behaalt ze in 2009 de diploma’s voor docerend musicus en uitvoerend musicus.

In het zelfde jaar wint Eva de auditie bij destijds Orkest van het Oosten in Enschede, waar ze tot nu toe is aangesteld. Tijdens haar baan besluit Eva nog een masteropleiding te volgen op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bij altvioliste Marjolein Dispa. In 2015 haalt ze daar haar diploma.

Naast klassieke muziek is Eva ook gespecialiseerd in de folkloremuziek. De passie voor folklore heeft ze al van kinds af aan. In 2004 richt ze samen met drie andere Tsjechische musici kamermuziekgroep SlovaCzech op. SlovaCzech houdt daarmee de traditie van de authentieke Oost-Europese folkloremuziek levendig.

Sinds 2009 is Eva plaatsvervangend solo-altvioliste in Orkest van het Oosten en geeft daarnaast regelmatig kamermuziekconcerten met het Valerius Ensemble.