Helena Druwé
tweede plaatsvervangend concertmeester

Helena Druwé

Helena Druwé werd geboren te Gent en begon op 6-jarige leeftijd met viool spelen. Wanneer ze in 1998 haar studies aan het Conservatorium van Antwerpen aanving, werd ook haar liefde voor de authentieke uitvoeringspraktijk aangewakkerd. Zo kwam ze in de klas van Johannes Leertouwer terecht en volgde ze ook barokviool- en kamermuziekles bij Midori C. Seiler en Jos van Immerseel.

Meermaals was Helena te gast op het festival “Abbaye aux Dames” te Saintes (FR), waar ze in het Orchestre Jeune Atlantique kennis maakte met Philippe Herreweghe, Fabio Biondi en Christophe Coin (Quatuor Mosaïques). Vervolgens liep het pad richting Amsterdam, waar ze haar bachelor en master diploma moderne viool cum laude behaalde aan het conservatorium, eerst in de klas van Johannes Leertouwer en daarna bij Ilya Grubert. Tevens studeerde ze aan de Universität der Kunste in Berlijn in de klas van Ilan Gronich en nam ze meermaals deel aan de Academie “Musik und Jugend”, waar ze les volgde bij o.a. Gerhard Schulz (Alban Berg Quartett), Reiner Kussmaul en Thomas Brandis.

Sinds 2007 maakt Helena deel uit van het in Nederland gevestigde EnAccord Strijkkwartet. Het kwartet studeerde aan de Hochschule für Musik in Keulen bij de leden van het Alban Berg Quartett, was finalist van verschillende internationale strijkkwartetconcoursen en treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. EnAccord speelde samen met o.a. cellist Valentin Erben (Alban Berg Quartett) en pianisten Severin von Eckardstein en Nicolas Callot.

Sinds 2014 heeft Helena tevens een deeltijdse baan als plaatsvervangend concertmeester bij Phion (het voormalige Gelders Orkest). Daarnaast speelt ze regelmatig als freelancer bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest e.a. Als student maakte Helena deel uit van het European Union Youth Orchestra en het Gustav Mahler Jugend Orchester, o.l.v. Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Iván Fischer en Franz Welser-Möst.

Tegenwoordig loopt haar pad ook door de wereld van de oude muziek. Ze is regelmatig te gast als concertmeester bij Anima Eterna Brugge olv. Jos van Immerseel en Giovanni Antonini, en bij Ensemble Pygmalion olv. Raphaël Pichon in Parijs. In maart 2020 richtte ze het strijkkwintet Penta op, eveneens met historisch instrumentarium.

Helena bespeelt een viool van de Parijse bouwer J.B. Vuillaume uit 1829 en een Pieter Rombouts uit 1710, haar beide ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.