1. Prokofjevs symfonie voor de vrede

Prokofjevs symfonie voor de vrede

14.03.2025 - 23.03.2025

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

 • Alexei Ogrintchouk - dirigent
 • Sergei Nakariakov - bugel

 • Tsjaikovski Fantasieouverture Romeo & Julia
 • Tsjaikovski Rococo Variaties voor bugel en orkest
 • Prokofjev Symfonie nr. 5

Bestel bij deze locaties

 • Nijmegen - De Vereeniging 14.03.2025 - 20:15 
  € 21,00 - € 65,00
  bestel kaarten
 • Arnhem - Musis 15.03.2025 - 20:00 
  € 23,00 - € 65,00
  bestel kaarten
 • Enschede - Muziekcentrum 16.03.2025 - 14:30 
  € 22,00 - € 55,00
  bestel kaarten
 • Apeldoorn - Orpheus 23.03.2025 - 15:00 
  € 41,00
  bestel kaarten

Tsjaikovski’s Rococo Variaties op bugel

Een symfonieconcert met Tsjaikovski zoals je het nog nooit hoorde. Zijn beroemde Rococo variaties, maar niet in de oorspronkelijke uitvoering voor cello.

Sergei Nakariakov speelt ze onder leiding van Alexei Ogrintchouk in een bijzondere versie voor bugel. Dat instrument is in de blaasorkesten geliefd, maar komt in de klassieke wereld weinig voor.

De weke klank van dit koperinstrument, dat het midden houdt tussen een trompet en een hoorn, is een prachtige tegenhanger van de cello. Laat dat maar over aan Sergei Nakariakov, de befaamde Russische trompetvirtuoos. Hij maakte ook op de bugel furore en laat dat horen tijdens dit symfonieconcert. De fantasie-ouverture Romeo en Julia van Tsjaikovski is de concertopening. Het is een prachtige verbeelding van Shakespeares toneelstuk over de onmogelijke liefde.

Klassieke symfonie van Prokofjev voor de vrede

Als afsluiting van dit klassieke concert leidt chef-dirigent Alexei Ogrintchouk de Vijfde Symfonie van Prokofjev. Geschreven vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog had de componist in eerste instantie een heldhaftige overwinningssymfonie vol wapengekletter voor ogen, maar het werd vreugdevol werk dat het einde van het oorlogsgeweld aankondigde op weg naar vrede.

In vier delen viert hij die vrede, van lyrische en filosofische motieven tot feestelijke en ronduit uitgelaten melodieën. ‘Een hymne aan de vrije en gelukkige mens,’ volgens Prokofjev. Een boodschap die in onze wereld, waar oorlog en geweld nog aan de orde van de dag zijn, aan actualiteit nog niets verloren heeft.

Symfonieconcert met Tsjaikovsky en Prokofjev

Het symfonieconcert combineert de klassieke en gekende Rococo Variaties van Tsjaikovsky  met de symfonie voor vrede van Prokofjev. Onder leiding van dirigent Alexei Ogrintchouk komt het op een prachtige manier samen, in Nijmegen, Apeldoorn, Enschede en Apeldoorn.