1. Retourtje Cultuur Gelderland van start

Retourtje Cultuur Gelderland van start

Gepubliceerd op 16.09.2021

Nieuws

Meer dan 800 basisschoolleerlingen bezochten deze week het theater voor de voorstelling Hans & Grietje van NRO en Phion. Daarmee was de première van Retourtje Cultuur Gelderland een groot feest.

Leerlingen van verschillende basisscholen uit Lochem woonden deze week onze voorstelling Hans en Grietje bij die we i.s.m de Nederlandse Reisopera hebben gemaakt. Ook scholen uit onder andere Eefde, Gorssel en Zutphen genoten van de voorstelling door inzet van Muzehof Centrum voor de Kunsten. Retourtje Cultuur maakt bezoek aan het theater toegankelijk voor alle basisschoolkinderen in Gelderland. 

Wat is Retourtje Cultuur Gelderland?

Met een hele klas een voorstelling bezoeken in een theater is niet in een handomdraai geregeld. Vervoer is duur en kost veel regelwerk net als het vinden van een voorstelling die het best past bij de leerlingen. Retourtje Cultuur Gelderland maakt een bezoek aan het theater toegankelijk voor alle basisschoolkinderen in Gelderland door te bemiddelen tussen de vraag van de scholen en het aanbod van de professionele instellingen Introdans, Kwatta, de NRO en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Het regelwerk met vervoersaanbieders wordt uit handen genomen en er geldt een financiële bijdrage waardoor het vervoer van en naar de voorstelling maar €2 per leerling kost. Cultuurgedeputeerde Peter Drenth: “Ik hoop van harte dat veel kinderen op deze mooie manier kennis maken met Gelderse voorstellingen, in welke vorm dan ook. En dat hun omgeving ziet wat cultuur met jeugd kan doen. Zodat na deze kennismaking een volgend bezoek aan het theater een stuk logischer wordt.”

Retourtje Cultuur Gelderland stond al geruime tijd in de startblokken als gevolg van de coronacrisis. Onder de huidige coronamaatregelen kunnen basisscholen uit Gelderland eindelijk van dit culturele aanbod gebruik maken. Sarah Heijse, directeur-bestuurder Cultuur Oost: “We zijn ontzettend blij dat er meer mogelijkheden komen voor kunst en cultuur. We gaan deze week gelijk groots van start met meer dan 800 leerlingen. Cultuurmakers en kinderen staan te trappelen.”

Educatieve programma's

Introdans, Kwatta, de Nederlandse Reisopera en Phion hebben speciaal voor basisscholen een educatief programma ontwikkeld. Scholen kunnen met deze instellingen of het cultuurpunt bij hen in de buurt bepalen welke voorstelling het best aansluit bij de cultuureducatiedoelen die de school heeft voor haar leerlingen.

Meer informatie is ook te vinden op www.retourtjecultuurgelderland.nl.

Retourtje Cultuur Gelderland wordt uitgevoerd door Cultuur Oost in opdracht van provincie Gelderland en is tot stand gekomen in samenwerking met de Gelderse cultuurpunten en Introdans, Kwatta, NRO en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.