1. Valerius Ensemble speelt Bacewicz en Brahms

Valerius Ensemble speelt Bacewicz en Brahms 

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Valerius Ensemble - ensemble

  • Bacewicz Strijkkwartet nr. 4
  • Brahms Strijksextet nr. 2 op. 36 in G

Een fascinerend tweeluik van Bacewicz en Brahms 

Het Valerius Ensemble brengt verrassende moderniteit en hartstochtelijke romantiek in een tweeluik met werk van Bacewicz en Brahms. Op het podium twee violen, twee altviolen en twee celli.

 

Pools strijkkwartet

Een fascinerend tweeluik waarin zes strijkers van het Valerius Ensemble de hoofdrol spelen. Vier daarvan openen het concert met muziek van de Poolse Grażyna Bacewicz. Hoewel ze daarbuiten nog niet zo bekend is, wordt ze in eigen land gezien als één van de meest toonaangevende componisten van de twintigste eeuw. En met recht. Ze draagt alle kenmerken van de muziek uit de vorige eeuw in zich zonder zich vast te bijten in één specifieke stijl. Zo ook haar Vierde Strijkkwartet waarmee ze in 1951 in Luik het Strijkkwartettenconcours won. Elke maat van het stuk herbergt weer een nieuwe verrassing en laat je als luisteraar op het puntje van je stoel zitten.

Op en top romantisch

Voor het tweede deel treden alle zes strijkers aan in één van de hoogtepunten uit de kamermuziek voor strijkers van de 19e eeuw. Want het Tweede Strijksextet van Brahms is een op en top romantisch werk. Hoe kan het ook anders met verloren liefde als hoofdthema. Tot over zijn oren verliefd was hij op de mooie Agathe von Siebold, dat echter op niets uitliep. De muziek zit vol bitterzoete herinneringen, gelukzalig over de mooie tijd samen, weemoedig over de liefde die verloren ging. Een heerlijk slot van dit kamermuziekconcert.

 

 

Met medewerking van