1. Valerius Ensemble & Roemeense dansen

Valerius Ensemble & Roemeense dansen

28.04.2024

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Valerius Ensemble - ensemble

  • Andriessen Sciarada Spagnuola
  • Bozza Variations sur un thème libre
  • Bartók arr. Diaconu – Zes Roemeense volksdansen
  • Porumbescu arr. Diaconu – Roemeense Ballade
  • Pautza arr. Diaconu - Games II voor blaaskwintet

Bestel bij deze locatie

  • Enschede - Muziekcentrum 28.04.2024 - 14:30  |  kleine zaal
    € 22,50
    bestel kaarten

Het Valerius Ensemble met een waar Roemeens dansfeest

Het Valerius Ensemble maakt een waar Roemeens dansfeest van dit programma met vijf blazers in een aantal composities gearrangeerd door Stefan Diaconu. Daarin Roemeense volksdansen van Bartók, een heerlijk melancholieke Roemeense ballade van Porumbescu en het speelse Games II van Pautza. Naast alle Roemeense muziek ook de Variations van de Franse Eugène Bozza en Spaanse dansen van de Nederlandse Jurriaan Andriessen. Op het podium de fluit, klarinet, hobo, hoorn en fagot.

 

Roemeens dansfeest

Béla Bartók, bekend om zijn onderzoek naar de volksmuziek in zijn omgeving, verwerkte dat ook in zijn muziek zoals de serie spannende Roemeense volksdansen. Meer Roemeense muziek met de beroemde Roemeense Ballade van Cirprian Porumbescu, oorspronkelijk voor viool en piano, een heerlijk melancholiek werk dat elke Roemeense violist op zijn repertoire heeft. En in zijn Games II brengt Sabin Pautza een aantal Roemeens getinte melodieën bij elkaar in een korte suite.

Franse en Spaanse muziek

Maar het programma bevat meer dan alleen Roemeense dansen. Frans is Variations sur un thème libre van Eugène Bozza, een schitterende kleurrijke reeks variaties over een eigen thema. Daarin krijgt elke speler volop de gelegenheid zijn muzikale talenten te etaleren. Het concert opent zelfs min of meer Nederlands met muziek van Jurriaans Andriessen, telg uit het beroemde Nederlandse componistengeslacht en vooral bekend om zijn pakkende film- en toneelmuziek. Zijn Sciarada Spagnuola is een vrolijke verzameling korte stukken voor blaaskwintet, gebaseerd op oude Spaanse hofdansen.

Met medewerking van