Noa Wildschut
viool

Noa Wildschut

Als dochter van een professionele altviolist en een vioolpedagoge was het niet verwonderlijk dat Noa Wildschut al op zeer jonge leeftijd de viool ter hand nam. Als zesjarige was ze soliste op het Kinderprinsengrachtconcert 2007 en maakte een jaar later haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw.

 

Ze won diverse prijzen waaronder het Louis Spohr Wettbewerb in Weimar en (nog maar negen jaar oud) in 2013 de Concertgebouw Young Talent Award. In 2017 ontving ze de Kersjesvioolbeurs. In het seizoen 2019/20 was ze ECHO Rising Star waardoor ze de gelegenheid kreeg om door heel Europa concerten te geven. Momenteel studeert ze nog bij Vera Beths aan het Amsterdams Conservatorium en Antje Weithaas aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn.

In haar nog korte maar zeer succesvolle carrière soleerde Noa Wildschut bij de meeste Nederlandse orkesten en in het buitenland bij onder meer het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, het Pittsburgh Symphony Orchestra en de Kremerata Baltica. Daarnaast speelde ze samen met musici als Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter (die Noa in haar Stiftung opnam) en de gebroeders Jussen. Haar eerste cd met het Vioolconcert nr.5 van Mozart werd enthousiast ontvangen. ‘Een lenige, zilverachtige toon, die in expressieve maten verkleurt naar gloeiend brons’, aldus de Volkskrant.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23