Bas Wiegers
Dirigent

Bas Wiegers

 

Als musicus was Bas Wiegers violist bij het Asko|Schönberg ensemble en Trio 7090. Daarnaast startte hij een succesvolle carrière als dirigent, die extra gestimuleerd werd door een beurs van het Kersjes Fonds in 2009. In de loop der jaren dirigeerde hij onder meer het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Asko|Schönberg.

Ook bij Het Gelders Orkest was hij al diverse malen te gast. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest trad hij bij grote producties op als assistent-dirigent bij onder andere Péter Eötvös en Mariss Jansons, en leidde hij zelf enkele concerten. In het buitenland kreeg hij bekendheid met optredens bij onder meer het WDR Sinfonieorchester Köln, het Estlands Nationaal Symfonieorkest en ensembles voor moderne muziek als Klangforum Wien, waarvan hij sinds 2018 eerste gastdirigent is. Hij was te vinden op grote internationale festivals als het Holland Festival, het Aldeburgh Festival en Acht Brücken in Keulen. Hedendaagse componisten waaronder Louis Andriessen, Helmut Lachenmann en Rebecca Saunders beschouwen hem als een belangrijke partner in de uitvoering van hun werk.

Op het gebied van opera heeft Bas Wiegers eveneens naam gemaakt. Hij leidde producties bij onder meer de Oper Köln, het Stadttheater Klagenfurt en het Staatstheater Stuttgart. Daaronder zaten diverse wereldpremières van opera’s bij van onder anderen Sciarrino en Oehring.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21