1. Toonkunstkoor Caecilia

Toonkunstkoor Caecilia zingt Haydn en Mozart

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Kristen Witmer - sopraan
  • Stefan Kennedy - tenor

  • Haydn Stabat Mater
  • Mozart Mis in C 'Krönungsmesse'

Al 149 jaar een begrip in Zwolle

Het bijna 150-jarige Toonkunstkoor Caecilia zingt Haydn en Mozart. Van Haydn hoor je het Stabat Mater en van Mozart de Krönungsmesse. Solisten zijn Kristen Witmer, sopraan, Lieke Geraats, alt, Stefan Kennedy, tenor en Roele Kok, bas. Phion is het begeleidende orkest en het geheel staat onder leiding van dirigent Iassen Raykov.

Stabat Mater

Haydn schreef het werk voor een uitvoering op Goede Vrijdag aan het hof van Esterházy. Hij wist de ernst van het onderwerp van het begin tot het einde te verklanken. Al direct aan het begin klinkt een klagend motief dat zich als een soort leitmotiv in verschillende delen herhaalt. Toch kan het geheel niet als een dramatisch werk gezien worden. Hoe opgewekt klinkt deel 7, het Eia Mater! In dit werk is een groot aandeel weggelegd voor de vier solisten.

Krönungsmesse

Mozart kreeg via zijn vader Leopold een vaste aanstelling als organist aan het hof van de aartsbisschop van Salzburg. Hij wordt in het contract aangespoord "van ganser harte, en met grote vlijt zijn plicht te doen in de kathedraal en in de kapel van het hof en, als de gelegenheid zich voordoet, het hof en de kerk van nieuwe composities te voorzien tegen 450 gulden per jaar". De jonge Mozart verveelde zich in Salzburg en beklaagde zich over de kwaliteit van het muziekleven aldaar. Toch voldoet hij aan de gestelde arbeidsvoorwaarden en componeert de Mis in C voor Paaszondag. Dezelfde mis weerklonk in 1791 nogmaals te Praag bij de kroning van Keizer Leopold II, Koning van Bohemen, waardoor deze compositie sindsdien als Krönungsmesse de geschiedenis ingaat. Voor deze compositie stelde de opdrachtgever een dwingende voorwaarde: de mis mag niet langer dan drie kwartier duren.