1. Jubileum Toonkunst Arnhem

Jubileumconcert Toonkunst Arnhem

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Heinichen Missa nr. 9
  • Händel Dettingen Te Deum

Händel & Heinichen

Ter ere van het 125 jarig jubileum in 2021 brengt Toonkunst Arnhem nu twee majestueuze werken uit de eerste helft van de achttiende eeuw ten gehore. Deze feestelijke koorbegeleiding wordt verzorgd door Phion.

Missa nr. 9

Als eerste komt Johann David Heinichen aan het woord met de Missa nr. 9 uit 1726. Het Concertino in de mis, voor fluit, hobo’s en strijkers, kan tussen de vaste misdelen Gloria en Credo wat ongebruikelijk lijken voor de moderne luisteraar. Het was in die tijd echter gebruikelijk om sommige wisselende delen van de mis (meestal het Graduale) te vervangen door instrumentale stukken. Vaak werden daarvoor composities van andere componisten gebruikt, maar in dit geval componeerde Heinichen het Concertino zelf, wat de herontdekking van dit stuk erg bijzonder maakt.

Te Deum ​

Aansluitend aan de Mis van Heinichen wordt het Te Deum van Georg Friedrich Händel uitgevoerd. Dit werk componeerde hij in 1743 ter gelegenheid van de overwinning op het Franse leger in de slag om Dettingen.

De stukken passen qua karakter mooi bij elkaar, beide in D majeur: open, triomfantelijk en opgewekt. Zo laat Bas van den Heuvel koor, orkest en publiek kennis maken met het feestelijke karakter van Barokmuziek.

Het concert is inclusief garderobe en een pauzedrankje.

Dit vind je misschien ook leuk