1. VriendenNieuws April 2025

VriendenNieuws April 2025

Inhoud nieuwsbrief

Direct naar een onderwerp? Kies dan uw onderwerp uit onderstaand overzicht.

Voorwoord
Wim Ruitenbeek: van violist naar manager
De viool van Annemarie van Viegen
Muziek van verleiding
FIT bij Phion
Van de activiteitencommissie
Nationaal bevrijdingsconcert

 

Headerfoto: Fluitiste Joséphine Olech is soliste in het Franse programma met o.a. La Mer van Debussy

Voorwoord

Beste vrienden van Phion,

In deze rijk gevulde editie van het VriendenNieuws leest u onder meer een interview met artistiek manager Wim Ruitenbeek, die een jaar geleden aantrad. Waarom maakte hij de overstap van violist naar manager?

Verder starten we met een nieuwe (waarschijnlijk lange) reeks over orkestmusici en hun vaak heel bijzondere instrumenten. De bestaande serie over hoe musici fit genoeg blijven om te kunnen spelen breidt zich uit en we zoomen in op het programma met Franse muziek dat in de eerste helft van mei gespeeld gaat worden.

Natuurlijk is er nieuws van de Activiteitencommissie: een terugblik op het Minimaestro-project voor Vrienden dat in begin maart plaatsvond en een blik vooruit naar de Vriendenrepetities in mei/juni en het educatieprogramma Anne de Poes dat u in juni kunt bezoeken.

En als klap op de vuurpijl: een aankondiging van het nationale 5 mei-concert op de Amstel met Phion in een hoofdrol.

John Biermans, eindredacteur a.i.

Wim Ruitenbeek: van violist naar manager  

Ongeveer een jaar geleden maakte Wim Ruitenbeek de stap van het Rotterdams Philharmonisch Orkest naar Phion. Het was zelfs een dubbele stap: van violist bij het Rotterdams naar manager artistieke zaken bij Phion. “Het was een stap uit volle overtuiging”, vertelde Wim mij tijdens een gesprek dat we voerden in Musis. “Nadat ik ongeveer 15 jaar in het orkest gespeeld had en daar veel ervaring had opgedaan werd het tijd om een tweede natuur in mij, die van organisator op muzikaal gebied, verder te ontwikkelen.

Al tijdens mijn studie aan het conservatorium van Den Haag stelde ik grotere en kleinere orkesten samen waarin studenten en jonge dirigenten ervaring konden opbouwen. Het bleek dat ik naast mijn talent voor de viool, ook hierin mijn ziel en zaligheid kwijt kon. Het eerste talent is volledig tot ontplooiing kunnen komen in het Rotterdams Philharmonisch. Maar toen ik getipt werd dat de functie van artistiek manager bij Phion vacant was en mij gevraagd werd of dit niet iets voor mij was, begon die ‘tweede natuur’ te kriebelen.

Phion is natuurlijk nu bijna een nieuw orkest met een mix van zeer ervaren en daarnaast jonge musici. Na de fusie van dik vijf jaar geleden is er een flinke positieve energie ontstaan om aan het gezelschap te bouwen. Door de komst van chef-dirigent Ogrintchouk is die dynamiek duidelijk versterkt. Om in zo’n situatie de rol van artistiek manager te kunnen vervullen is een hele mooie uitdaging.” Wim heeft deze kans met beide handen en een tomeloze energie aangegrepen. Op de ochtend van ons gesprek startte ook de eerste repetitie voor een nieuw programma. Musici en andere medewerkers passeerden ons en voor elk had Wim een cordiale groet of een collegiale glimlach. En tevens hield hij nog oog op zijn mobiel, de ‘motor’ van zijn activiteiten en contacten.

 

“Ik probeer veel interactie te hebben met de musici. Toen ik zelf nog in het orkest zat, mopperde ik, moet ik eerlijk toegeven, soms ook wel op ‘die van het kantoor’, terwijl je eigenlijk wel weet dat zij onmisbaar werk doen: zonder dat werk kan er geen muziek gemaakt worden. Daarom proberen wij te stimuleren dat de mensen achter de schermen ook duidelijk zichtbaar en bereikbaar zijn voor de musici tijdens hun dagelijkse werk van repetities en uitvoeringen.” Dat was duidelijk te merken: velen van de kantoorstaf waren aanwezig om de start van het nieuwe programma mee te maken. Dit gaf mij in elk geval het gevoel dat men met z’n allen de schouders hieronder wil zetten.

“Aan de inbreng van de musici tijdens de vergaderingen van de artistieke commissie”, vervolgt Wim, “hecht ik bijzonder veel waarde. Er wordt dan gesproken over welke muziek geprogrammeerd gaat worden, welke dirigenten en solisten uitgenodigd worden, maar ook over de artistieke ontwikkeling van het orkest. Bij die vergaderingen ontstaan ook de vernieuwende ideeën, zoals bijvoorbeeld het concert waarbij Arthur Japin uitgenodigd was. Dan krijg je een concert dat ook iets van een theaterproductie heeft. Het ‘meer’ dat daarin zit trekt dan weer nieuw publiek aan. Zo hebben we voor het komend seizoen, waarin veel aandacht besteed gaat worden aan Brahms en we een heus Brahms Festival zullen optuigen, ook contacten gelegd met ArtEZ om naast de symfonische inbreng in de randprogrammering een rol te spelen. De muziek is dan wel de basis van waaruit we werken, maar als je zoekt, blijkt uit die muziek veel meer te kunnen voortkomen dan alleen maar concerten.”

Wims energie, zijn artistiek en organisatorisch talent gecombineerd met het enthousiasme van Phions musici, belooft ons mooie kunst op het podium te gaan brengen.

John Biermans

Foto: Om Johannes Brahms draait komend seizoen een heus festival

Bijzondere instrumenten

De viool van Annemarie van Viegen

Waarom kies je voor viool, klarinet of trombone? En als je dan eenmaal gekozen hebt, waarom is dít exemplaar dan de allermooiste?

Dat is voor mij net zo’n mysterie als de liefde, maar ook net zo magisch! Volgens mijn ouders wilde ik al op jonge leeftijd vioolspelen, maar ik kon ‘pas’ op mijn zesde bij de muziekschool terecht voor les. Ik kan het me niet meer herinneren, maar blijkbaar wist ik het gewoon!

In de 34 jaar dat ik nu vioolspeel, heb ik meermaals van viool gewisseld. Je begint met een kinderviool, die je kunt huren van de vioolbouwer. De violen worden steeds groter en dan komt het moment dat je een eigen ‘grote-mensen-viool’ gaat kopen. Hoe moet je nou kiezen?

Je gaat eindeloos uitproberen, bijvoorbeeld door hetzelfde muziekstuk op verschillende violen te spelen. Hoe klinkt hij: helder of gedempt? Hoe voelt hij: dik en stevig of slank en glad? Hoe makkelijk spreken de snaren aan en hoe groot is hij? Heel vaak gebeurt het dat je bij je eerste probeersessie al meteen een favoriet hebt. Maar je moet eerst alles uitproberen en dan nog een keer tot je het echt zeker weet, want het gaat tenslotte om een hoop geld! Als ik terugkijk op mijn violen, zie ik dat ik een voorkeur had voor Nederlandse en Duitse violen, die vaak wat donkerder van (klank)kleur zijn. Franse violen vond ik te nasaal en mompelend, Italiaanse te helder en opvallend. Tót ik mijn huidige viool tegenkwam!

Foto: De Vuillaume uit 1865

Eerste violiste Clare Robinson (inmiddels met pensioen) speelde al geruime tijd op een viool van het Fransen-Van Zweden Fonds, maar vond het tijd worden om hem door te geven aan een andere violist uit het orkest. Dit fonds is bedoeld om orkestleden een kwaliteitsinstrument ter beschikking te stellen. Ik had toen een jaar op één van hun violen gespeeld, maar hoewel het echt een goede viool was, was het geen ware liefde. Toen de viool van Clare vrijkwam, ben ik er meteen opgedoken. Wow, dit was liefde op het eerste gehoor, gezicht en gevoel! Alles klopte: de klank, de afmetingen (ik heb kleine vingers en de viool moet dus niet te groot zijn), het gevoel van de hals. A match made in heaven! En het is nog wel een Franse viool, die ik nooit mooi vond ….

De maker is de beroemde vioolbouwer Jean-Baptiste Vuillaume en de viool is gebouwd in 1865. Ik speel er nu een paar jaar op met veel plezier en ik ben enorm dankbaar naar de familie Fransen uit Twente, die deze mooie instrumenten uitleent!

Annemarie van Viegen

N.B. Helaas kunt u Annemarie en haar viool tijdelijk niet beluisteren op het podium, want zij gaat met zwangerschapsverlof. U ziet haar weer na de zomervakantie!

Foto: Stempel van de Heilige Cecilia, patrones van de muziek

 

Muziek van verleiding

Debussy, Ibert en Ravel. ‘Franser’ dan deze componisten kan het bijna niet. Van hen speelt Phion op 9, 10, 13 en 18 mei composities in respectievelijk Enschede, Arnhem, Apeldoorn en Doetinchem.

Debussy is de oudste van deze drie componisten, Ibert de jongste en alle drie speelden ze een belangrijke rol in de Franse muziek van voor de ‘Grande Guèrre’, de Eerste Wereldoorlog. Het is de periode die de naam ‘Belle Époque’ draagt, ofwel de ‘mooie tijd’, de tijd ook van de Art nouveau of de Jugendstil in de schilderkunst en de architectuur. Componisten in Parijs probeerden met een bijna tomeloze dynamiek steeds nieuwe vormen van muziek uit. Ze zetten zich af tegen wat in Duitsland gebeurde waar men bleef voortgaan in de traditie van Wagner en Brahms en de muziek van het grote gebaar.

Claude Debussy schreef in de eerste jaren van de 20e eeuw columns in het Parijse La Revue Blanche. Daarin laat hij zijn gedachten over muziek de vrije loop, waarbij hij een vriendelijk sarcastische toon aanslaat. Als in Parijs een typisch Duits programma gespeeld wordt door de Berliner Philharmoniker onder leiding van hun chef-dirigent Arthur Nikisch, spreekt hij waardering uit voor de formidabele discipline van het Duitse orkest. Maar dan zegt hij over hun dirigent: de heer Nikisch is een onvergelijkbare virtuoos; het lijkt zelfs dat zijn virtuositeit hem laat vergeten wat bij de goede smaak hoort.

Debussy was goed bevriend met de schrijver Pierre Louÿs. Hij liet zich geregeld ook inspireren door diens teksten. Dat was ook het geval met de ‘Six épigraphes antiques’, die Phion uitvoert in dit Franse programma. Het zijn zes scènes, gebaseerd op evenzoveel korte stukjes uit het boek ‘Chansons de Bilitis’ van Louÿs, oorspronkelijk geschreven voor piano. De Nederlandse componist Rudolf Escher heeft ze georkestreerd.

Foto: Art nouveau-Illustratie (fragment) van Georges Barbier bij Chansons de Bilitis van Pierre Louÿs

In deze muziek hoor je als het ware de zwierige lijnen van de vooral vrouwelijke figuren die in de schilderingen van de Art nouveau zo populair waren. Die afbeeldingen, net zoals de teksten van Louÿs en dus ook de muziek van Debussy, hebben een onmiskenbaar vriendelijke erotische uitstraling. Debussy beschrijft het zelf mooi in een column over de opera’s van zijn iets oudere tijdgenoot Jules Massenet, waarin vooral vrouwen de belangrijkste rollen spelen: die muziek is doordrenkt van trillingen, van bewegingen, omhelzingen die eeuwig willen doorgaan. De harmonieën lijken op armen, de melodieën op halzen; ze richten hun aandacht naar het voorhoofd van de vrouwen om te weten te komen wat zich daarachter afspeelt ….

Het kon wel eens een bijzonder avontuurlijk concert worden met al die Franse muziek.

John Biermans

Foto: Claude Debussy

FIT bij Phion

Phion-musici houden hun fysieke en mentale gezondheid goed in de gaten. De jaarlijkse Fit-gesprekken in de organisatie helpen daarbij. En wat nog meer? In deze aflevering van de serie ‘Fit bij Phion’ hoort u dat van drie violisten: Eszter, Melanie & Boukje.

Eszter Frauenholz: ‘De vele busreizen naar concerten en repetities zie ik als een soort 'gedwongen' me-time: ik gebruik ze juist om te ontspannen en om niet met m'n werk bezig te zijn. Sociale contacten vind ik heel belangrijk voor mijn mentale gezondheid, ik krijg er heel veel energie van. Ik vind het daarom ook heel leuk dat ik sinds de fusie veel contact heb met de collega's in Enschede, die ik nog uit mijn studietijd ken toen ik daar veel remplaçeerde. Om fysiek fit te blijven zou ik graag wat meer willen wandelen.’

Foto: Melanie Jansen

Melanie Jansen : ‘Ik sport regelmatig. Ik loop normaal gesproken 1 keer per week hard en 2 keer per week doe ik een sportles in de sportschool. Ik heb zo meer uithoudingsvermogen bij het viool spelen, want ik train echt m'n spieren, wat ik bij m'n werk merk. En ik probeer regelmatig te wandelen; ik ben echt een bosmens. Natuur en sporten geven me heel veel balans. Dit is mijn 21ste seizoen. Die balans is echt nodig om het zowel fysiek als mentaal zoveel seizoenen vol te houden.’

Boukje Raes: ‘Ik heb een druk leven, omdat ik naast als violiste in het orkest ook in de politiek werk. Daarom heb ik gekozen voor een online abonnement waarbij ik thuis pilates en yoga kan doen. Mentaal is het voor mij heel belangrijk om die afwisseling in m'n leven te hebben en op verschillende vlakken uitgedaagd te worden. Daarnaast eten wij heel gezond en vaak vegetarisch.’

Rebecca Fransen en Lea Hemmerlin

Foto: Boukje Raes

Van de Activiteitencommissie

Mini-Maestro in Enschede

Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van PHION is op zaterdag 8 maart voor de tweede keer een Mini-Maestro georganiseerd. Begonnen wordt met een gezellig samenzijn met koffie en gebak in de foyer van het Muziekcentrum in Enschede.Voorzitter van de Activiteitencommissie, Peter van der Neut, heet de 24 “Vrienden van Phion” van harte welkom bij de workshop in de Arkezaal van het Muziekcentrum in Enschede. Michael Rein (1e violist bij Phion) en een klein (4-persoons) orkest  geven de deelnemers een inkijkje in de rol van de dirigent van een symfonieorkest. Er wordt gestart met het aanleren van wat basisvaardigheden. In polonaise door de Arkezaal wordt door middel van het stuiteren van een tennisbal geoefend met het aangeven van een 4-kwarts maat. Het blijkt nog niet altijd makkelijk om mee te gaan in het goede ritme.Op de melodie van de Champions League hymne, gebaseerd op muziek van Georg Friedrich Händel, wordt gezamenlijk gezongen en mee gedirigeerd. Aan de hand van filmopnamen van Leonard Bernstein wordt gekeken hoe te dirigeren zonder het gebruik van de handen. Eén deelnemer grijpt de kans dat ook zelf te proberen.

Foto: Minimaestro’s in polonaise

Vervolgens krijgen de deelnemers de kans om aan de hand van het geleerde zelf het orkestje te dirigeren. Gespeeld wordt Mozarts “Eine kleine Nachtmusik”. Vijf aanwezigen gaan met het aangeleerde aan de gang, waarbij met aanwijzingen van Michael Rein de vaardigheden worden verbeterd. Prachtig om te zien dat de deelnemers elk blijk geven van een geheel eigen stijl en interpretatie. Het orkest kiest uit de deelnemers een winnaar, “de dirigent van de dag”. Wellicht het begin van een nieuwe carrière.

Frans Veldhuis

Foto: Coaching door Michael Rein

Anne de poes

Dat Phion veel werk maakt van educatie wist u natuurlijk al. Vrienden en Mecenaat maken de educatieprojecten mede mogelijk. In juni gaat het project Anne de poes van start. Om u te laten ervaren wat er met onze bijdragen gerealiseerd wordt, kunnen wij aanwezig zijn bij een aantal uitvoeringen van dit project. U zit dan op het balkon en ziet de voorstelling op het podium, maar nog leuker zijn de reacties van de grote groep leerlingen (van de middenbouw van de basisschool) in de zaal. Vrienden en Mecenassen zijn van harte welkom op:

05.06.25 - Arnhem, Musis - 11:45 uur
Uiterste aanmelddatum 27.05.25
10.06.25 - Zutphen, Buitensociëteit - 11:45 uur
Uiterste aanmelddatum 02.06.25
12.06.25 - Barneveld, Schaffelaartheater - 11:45 uur
Uiterste aanmelddatum 04.06.25
13.06.25 - Hardenberg, De Voorveghter - 11:15 uur
Uiterste aanmelddatum 05.06.25
17.06.25 - Apeldoorn, Theater Orpheus - 11:45 uur
Uiterste aanmelddatum 09.06.25
18.06.25 - Nijmegen, Stadsschouwburg - 11:15 uur
Uiterste aanmelddatum 10.06.25
19.06.25 - Kampen, Stadsgehoorzaal - 11:45 uur
Uiterste aanmelddatum 11.06.25

U kunt zich aanmelden (max. 2 personen) tot de aangegeven datum, op het bekende mailadres: vrienden@vriendenvanphion.nl. U krijgt uiteraard een inschrijfbevestiging.

Vriendenrepetitie en voorrepetitie

Ook dit voorjaar organiseren we weer Vriendenrepetities. Woensdag 7 mei (ochtend) is er de Vriendenrepetitie in het Muziekcentrum in Enschede. Er wordt gerepeteerd voor de concertserie met onder andere La Mer van Debussy o.l.v. Adam Hickox. Aanmelden kan tot 30 april via vrienden@vriendevanphion.nl.

Net als in het najaar organiseren we ook dit voorjaar weer drie Vrienden-Voorrepetities, buiten Arnhem en Enschede, zodat ook Vrienden die niet in Enschede of Arnhem wonen een Vriendenrepetitie kunnen meebeleven.

07.05.25 - Enschede, Muziekcentrum - 9.30 uur - La Mer van Debussy o.l.v. Adam Hickox
Uiterste aanmelddatum  30.04.25
18.05.25 - Doetinchem, Amphion - 13.00 uur - La Mer van Debussy o.l.v. Adam Hickox  
Uiterste aanmelddatum 10.05.26
27.05.25 -  Zwolle, De Spiegel - 19.00 uur - Bach en een spetterende Händel
Uiterste aanmelddatum 21.05.25
31.05.25 - Nijmegen, De Vereeniging - 19.15 uur - Bach en een spetterende Händel Uiterste aanmelddatum 24.05.25

Voor deze voorrepetities is aanmelding vooraf noodzakelijk via vrienden@vriendenvanphion.nl. U krijgt altijd een aanmeldbevestiging als u zich voor een van deze activiteiten aanmeldt. Wij hopen weer veel Vrienden te ontmoeten bij de Vrienden- (voor)repetities of bij de voorstelling Anne de poes.

Peter van der Neut
(Voorzitter Activiteitencommissie)

Nationaal bevrijdingsconcert

Op 5 mei ’s avonds  speelt Phion in Amsterdam op de Amstel het jaarlijkse bevrijdingsconcert dat de afsluiting vormt van de Nationale Viering van de Bevrijdingsdag. U Kunt het natuurlijk live meemaken in Amsterdam, maar het is ook vanaf 20.30 u. op de televisie te zien. Ditmaal wordt er stil gestaan bij 80-jaar bevrijding. Journalist en voormalig NOS-nieuwslezer Noraly Beyer en zanger Yves Berendse zullen het concert presenteren.

Phion staat dan onder leiding van dirigent Sander Teepen. Het orkest zal een keur aan artiesten begeleiden en ook zelf schitteren in een paar orkestrale stukken. Artiesten die de revue passeren zijn de geweldige sopraan Aylin Sezer, pianiste Iris Hond, zangeres Floor Jansen, pianist en marinier Nordin Maouli, zanger Jeangu Macrooy, Kinderen voor kinderen, de cast van 40-45 de musical en singer-songwriter Stef Bos.

Foto: Bevrijdingsconcert op de Amstel (Foto Marcel Beekman)

Colofon

Stichting Vrienden van Phion

Leden bestuur:

Marijke van Hees, voorzitter
Marian Louppen, vicevoorzitter 
Hans Peter Herwig, penningmeester
Jard Baljet, secretaris
Peter van der Neut, vriendenactiviteiten
Erik Olsman, adviseur bestuur 
Jacco Post, adviseur bestuur 

Leden Activiteitencommissie:

Namens de Vrienden:
Peter van der Neut, voorzitter
Gelly Talsma
John Mens
Magda Eshuis
Jenny Staudt
Frans Veldhuis

Namens de musici:
Len Bielars
Pieternel van Lent

Leden van de Redactie:

Rebecca Fransen (musicus)
Léa Hemmerlin (musicus)
John Biermans (vriend)
Annejuul Tielens (vriend)
Toon Ottink (vriend, eindredacteur)
Annemarie van Viegen (musicus)

Mecenaatcommissie:

Machteld van der Meij
Patricia van der Valk
Menno van Duuren (Phion)
Marian Louppen (voorzitter)