Spreekbeurt

Ontdek alle leuke weetjes en info die je nodig hebt

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel

Phion is hét professionele orkest van de provincies Gelderland en Overijssel. In het orkest spelen musici en voor het orkest staat een dirigent. De musici van Phion zijn allemaal beroepsmuzikanten. Vaak zijn ze al heel jong een instrument gaan spelen. Na de middelbare school hebben ze op het conservatorium gestudeerd (een hogeschool voor muziek), waar je niet alleen een instrument heel goed leert bespelen, maar ook veel theorielessen volgt. Handig om te weten: een beroepsmuzikant noem je een musicus en beroepsmuzikanten noem je musici.

Voorstellingen en concerten

Reizend door de regio

Phion geeft bijna elke week concerten in Arnhem, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Enschede, Nijmegen en Zwolle. Bij Phion hebben we een bijzondere vrachtwagen om de instrumenten naar alle zalen te vervoeren! Als je een keer op bezoek gaat bij het orkest voor een rondleiding moet je er maar naar vragen. De musici repeteren ‘s ochtends en ‘s middags, want de concerten zijn meestal ‘s avonds.

Speciaal voor jou

Er valt van alles te zien en te beleven in onze concertzalen. Er zijn ook voorstellingen en concerten overdag die speciaal voor kinderen worden gemaakt. Misschien ben je al eens bij ons geweest, met je ouders of met school? Elk jaar zijn er weer allemaal nieuwe voorstellingen en concerten, het is dus nooit saai! Er zijn altijd weer nieuwe dingen te ontdekken! Kom een keer kijken, maak een afspraak voor een rondleiding met je klas of doe mee aan een schoolconcert!

Een symfonieorkest

Waar bestaat dat eigenlijk uit?

De naam symfonieorkest komt vanuit het en betekent 'samenklank'. In een symfonieorkest spelen strijkinstrumenten, blaasinstrumenten en slagwerk. De violen, altviolen, cello’s en contrabassen zijn de strijkinstrumenten. De blaasinstrumenten zijn: fluit, hobo, fagot, klarinet, hoorn, trompet, trombone en tuba. Een symfonieorkest heeft ook veel slagwerkinstrumenten, zoals trommels, marimba, triangel en klokkenspel. De pauken (grote trommels) worden het meest bespeeld. Soms speelt ook een vleugel, orgel of harp mee.

Op het podium

Wat is een repetitie?

Een repetitie is het oefenen van een muziekstuk met het hele orkest of met een deel van het orkest. Om een concert te kunnen spelen, moet een musicus eerst thuis goed oefenen en daarna ongeveer 4x repeteren met het orkest. De orkestleden lezen bladmuziek, hierin staan de noten die ze moeten spelen. De dirigent heeft een partituur, daarin staan de noten van alle partijen. Als je een fout speelt, dan hoort de dirigent dat dus iedereen moet goed oefenen!

Wat is eigenlijk een concert?

Een uitvoering van een muziekstuk, waarin één speler (de solist) vooraan op het podium gaat staan en zijn of haar melodieën gaat spelen. Het orkest begeleidt deze melodieën. Een concert duurt meestal ongeveer 30 minuten. Een klassiek concert(o) heeft 3 delen: een snel deel, een langzaam deel en weer een snel deel. Vooral in het laatste deel kan de solist zijn/haar technische vaardigheid tonen.

Echte maestro's

Wat is een dirigent?

Een dirigent is de leider van het orkest. Een beetje zoals de coach van een voetbalteam. Iedereen die een muziekstuk speelt heeft een eigen idee over hoe de muziek moet klinken (zacht, hard, snel, langzaam, vrolijk, verdrietig etc.). Als iedereen de muziek op zijn of haar eigen manier zou spelen krijg je chaos in het orkest. Daarom staat er een dirigent voor het orkest die dat allemaal aangeeft. Door met zijn armen te zwaaien en met gezichtsuitdrukkingen. De dirigent staat op een klein podium, dat noemen we ‘de bok’. Alle muzikanten moeten goed op de dirigent letten, alleen de solist hoeft dat niet echt; de dirigent let op de solist. Op die manier spelen ze allemaal gelijk samen. Als dirigent vlieg je de hele wereld over om allerlei orkesten te dirigeren.

Waarom heeft de dirigent een stokje?

Soms zitten er wel meer dan 100 musici in een orkest. Als je helemaal achteraan in het orkest zit, kun je de dirigent soms moeilijk zien. Het zou dan handig zijn als de dirigent iets langere armen zou hebben zodat je de bewegingen wel kunt zien, daarom heeft hij een stokje. Bovendien kan hij ermee op de lessenaar tikken als hij de aandacht van iedereen wilt, dat is handig.

Waarom maken de solist en dirigent een buiging en is er applaus voordat ze ook maar iets hebben gedaan?

Dat is natuurlijk wel een beetje gek, maar zo gebeurt het al jaren. Het is een traditie. De solist en dirigent zijn best zenuwachtig voor een concert; ze staan helemaal vooraan voor alle muzikanten en al het publiek. Het publiek moedigt hen aan door alvast heel hard voor ze te klappen.

De concertmeester

Waarom krijgt de musicus die links vooraan zit een hand?

De mevrouw of meneer vooraan, op de stoel links van de verhoging voor de dirigent, is de eerste violist. Deze violist wordt concertmeester genoemd. Hij of zij heeft belangrijke taken, geeft alle andere violisten aanwijzingen en bepaalt wanneer de strijkstokken omhoog of omlaag gaan. Zodat alle stokken tijdens het concert dezelfde kant opgaan. Bovendien is hij/zij de bemiddelaar tussen het orkestleden en de dirigent; als er iets aan de hand is regelt de concertmeester dat met de dirigent, zodat niet alle orkestleden bij hem/haar langs hoeven gaan. Ook geeft de concertmeester de juiste toon waarop de andere violisten kunnen stemmen, daarna geeft hij/zij een knikje aan de hoboïst zodat de blazers kunnen stemmen. Op die manier speelt niemand vals. En als concertmeester krijg je je eigen kleedkamer!

Ik wil meer

Nog meer zien en laten zien?

We kunnen je nog zoveel meer vertellen en laten zien. Stuur gerust een mail naar educatie@phion.nl en dan sturen we  je nog meer foto’s, filmpjes, posters of programmaflyers om aan je klasgenoten te laten zien. Je kan natuurlijk ook een mailtje sturen als je nog vragen hebt.

Heel veel succes met je spreekbeurt!

Neem gerust contact op

Team Educatie
Eva, Carlijn en Monique
educatie@phion.nl 085-023 08 00