1. Ronald Brautigam
Ronald Brautigam
Piano

Ronald Brautigam

Ronald Brautigam (1954) studeerde bij Jan Wijn, John Bingham en Rudolf Serkin. In 1984 werd hem de Nederlandse Muziekprijs toegekend. Sindsdien treedt hij op met alle grote orkesten en dirigenten waaronder het London Philharmonic Orchestra, het Freiburger Barockorchester en het Koninklijk Concertgebouworkest. Met dat laatste orkest maakte hij een veelgeprezen cd met de pianoconcerten van Sjostakovitsj, Martin en Hindemith.

Ook bij Het Gelders Orkest / Phion was hij diverse malen te gast. Regelmatig dirigeert hij vanachter de piano ook de begeleidende ensembles. Op deze manier werkte hij samen met onder meer het Philharmonisch Orkest van Warschau en het Concertgebouw Kamerorkest.

Het werk van Ronald Brautigam is van onschatbaar belang geweest voor de authentieke uitvoering van pianomuziek op historische instrumenten. Inmiddels heeft hij meer dan 60 cd’s gemaakt met onder meer het complete oeuvre voor piano van Mozart, Haydn en Beethoven. Opnames waarmee hij diverse hoge cd-onderscheidingen in de wacht sleepte, waaronder twee Nederlandse Edisons, een Franse Diapason d’Or en een MIDEM Classical Award. In 2009 begon hij een uiterst succesvolle samenwerking met de Kölner Akademie en dirigent Michael Alexander Willens die resulteerde in opnamen van Mozarts complete pianoconcerten op fortepiano en onlangs de vijf pianoconcerten van de Nederlands-Duitse componist Johann Wilhelm Wilms.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23