1. Matthijs van Delft
Matthijs van Delft
gitaar

Matthijs van Delft

Matthijs van Delft (2005) werd in september 2017 aangenomen op de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium. Hij kreeg les van Fernando Cordas en heeft dit programma met een 'zeer goed' afgerond in 2022. Hij studeert nu bij Gabriel Bianco aan het Conservatorium van Amsterdam.

Daarnaast volgt hij de studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij won al diverse prijzen, onder andere de eerste prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours (Cat. 1, 2020). Hij was 13 jaar oud toen hij de tweede prijs bij het tv-programma Superkids won (2019). Tijdens het Nürtingen Internationaal Gitaarfestival won hij de tweede prijs van het junior concours (2021) en hij was 12 jaar oud toen hij de eerste prijs en de Leo Brouwer Prijs van de junior categorie van het Antwerpen Gitaarfestival won (2017).

Als solist heeft Matthijs het prachtige Adagio uit het Concierto de Aranjuez uitgevoerd met o.a. een
internationaal strijkkwintet (o.l.v. Lisa Jacobs) tijdens het Festival Zeeland Klassiek, met het Atheneum Kamerorkest van het Koninklijk Conservatorium (2021) en met een strijkkwintet uit het Dordrecht Kamerorkest (2022). Ook soleerde hij in het 1e Gitaarconcert van Mauro Giuliani met het Haags Symphonie Orkest Euterpe (2022).

Matthijs heeft opgetreden als het voorprogramma van de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer in de
concertserie van de Deltaconcerten in het Biesboschmuseum (2023). Matthijs heeft met het Metropole Orkest en OG3NE opgetreden tijdens een kerstconcert livestream en was als Pauls Jonge Held te gast bij Podium Witteman (2020). Hij trad op tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam en heeft opgetreden in het Koninklijk Paleis op de Dam tijdens de uitreiking van de Zilveren Anjers door H.K.H. Prinses Beatrix (2019).

In het buitenland trad hij op tijdens het openingsconcert van het Antwerpen Gitaarfestival (2018). In datzelfde jaar heeft hij ook zijn eerste professionele video-opname gemaakt bij Siccas Guitars in Duitsland.

Als duo verzorgt Matthijs sinds 2020 ook regelmatig concerten samen met zijn zus Adinda van Delft (viool), hiervoor volgen ze sinds 2020 privé duolessen bij gitarist Fernando Cordas en violist Abel Rodriguez. Ze hebben op verschillende podia opgetreden, o.a. tijdens het lunchconcert in Theater aan de Schie, tijdens de Deltaconcerten, en in het Vondelpark Openluchttheater als het voorprogramma van Club Classique. Ze verzorgden ook een recital in de concertserie van de Stichting Kamermuziek Zeeland in Theater de Mythe.

Daarnaast worden ze regelmatig uitgenodigd om op te treden tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Op TV waren ze als duo te zien bij het tv-programma Kerst met de Zandtovenaar (2019) en bij Podium Witteman (2020). Ze werken ook regelmatig samen met pianiste Natasja Douma, waarbij ze hun concertprogramma vullen met
zowel stukken voor solo met pianobegeleiding als duo. Met deze bezetting hebben ze recitals verzorgd o.a. bij de Rolderconcerten en in de Kleine Zaal van de Tonhalle Zürich. In 2023 gaan ze o.a. optreden tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam, tijdens het jubileumconcert van de Verbeelding in Pijnacker en tijdens het Kamermuziek Festival van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Masterclasses heeft Matthijs o.a. gevolgd bij Pavel Steidl, Marcin Dylla, Judicael Perroy, Celil Refik Kaya, Natalia Lipnitskaya, Carlo Marchione, Jan Depreter, Scott Tennant en Wibi Soerjadi.

Beeld Matthijs: MajankaFotografie

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23