Ido Jan Stalman
aanvoerder trompet

Ido Jan Stalman

Geboren in 1967 in het Groningse Godlinze, kwam Ido Jan Stalman als kind al intensief met muziek in aanraking en speelde trompet in het blaasorkest waarvan zijn vader dirigent was. Hij studeerde trompet bij Auke van der Merk aan het Groningse Prins Claus Conservatorium, waar hij in 1991 Cum Laude afstudeerde.

Met een studiebeurs studeerde Ido Jan vervolgens een jaar in Parijs bij Pierre Thibaud. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasses bij onder anderen Peter Masseurs, Eric Aubier en Håkan Hardenberger. In 1992 veroverde hij de eerste prijs tijdens de Solo Performance Competition van het International Trumpet Guild. In datzelfde jaar werd hij aangesteld als eerste trompettist bij het voormalig Orkest van het Oosten, en vervult diezelfde functie tegenwoordig bij Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

Ook solistisch is Ido Jan Stalman actief. Niet alleen in recitals met orgel of piano of als solist bij blaasorkesten, maar ook bij zijn ‘eigen’ orkest, waarmee hij sinds 1994 al meerdere keren soleerde in concerten van Haydn, Hummel, Arutunian, Vainberg, Sjostakovitsj, Jolivet, Albinoni en Vivaldi. In 2004 maakte hij met pianiste Inge Lulofs een cd-opname van de trompetsonate van Hindemith. Sinds 2015 speelt hij samen met collega's uit het orkest in het Trompetkwartet C4. Daarnaast is Ido Jan sinds 2020 docent trompet in het Duitse Nordhorn.