Jilt Jansma
aanvoerder trombone

Jilt Jansma

Jilt Jansma kwam in 1992 als eerste trombonist in dienst van destijds Het Gelders Orkest. Hij heeft trombone klassiek, trombone jazz, tenor tuba en schoolmuziek gestudeerd aan het Conservatorium in Zwolle. Daarna heeft Jilt het diploma Uitvoerend Musicus klassiek behaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft zijn trombonestudie in het buitenland vervolgd bij o.a. Michel Becquet, Joseph Alessi en Christian Lindberg.

In 2016 is Jilt bij ArtEZ-Zwolle begonnen aan de studie HaFaBra-directie. In december 2020 heeft hij met succes zijn eindexamen gedaan met een militair beroepsorkest (Regiments Fanfare Garde Grenadiers en Jagers). Jilt is dirigent van muziekvereniging DES uit Nieuw-Dijk en van Advendo uit Lintelo. Via Blaasmenu van Musidesk Rijnbrink verzorgt Jilt trainingsavonden bij muziekverenigingen in Gelderland en Overijssel.

In 1981 kwam Jilt bij de Europese Jeugd Bigband “Euro Jazz”. En vanaf 1984 was Jilt vast lid van de bekende radio-big band “The Skymasters”. Jilt heeft in die periode vele buitenlandse tournees gemaakt en internationale jazzartiesten begeleid.

In 1991 werd Jilt eerste trombonist in het Nederlands Balletorkest en vanaf 1992 bekleedt hij deze functie bij voorheen Het Gelders Orkest, nu Phion.

Naast zijn functie bij Phion is Jilt als docent trombone (klassiek & Jazz) verbonden aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem & Zwolle en aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Als gastdocent gaf hij masterclasses op conservatoria in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, Zweden, Finland, Letland, Italië en China

Sinds 2019 is Jilt coördinator muziek bij SW-LO in Doetinchem. Het SW-LO is een leerorkest voor volwassenen, waarbij muziek niet het doel is, maar een middel om de communicatie van en tussen de deelnemers te verbeteren.

Jilt heeft meegewerkt aan diverse succesvolle methodes: Horen, Lezen & Spelen, Easy Steps en Samen Leren Samenspelen.

Samen met contrabassist Erik Olsman en pianist Rik Elings vormt Jilt het Phion Jazz-Trio. Dit trio speelt een breed repertoire van easy listening, licht klassiek, Jazz, Latin en Pop.

Jilt speelt op trombones gebouwd door Max & Heinrich Thein in Bremen.