Johan Naus
aanvoerder klarinet

Johan Naus

 

Johan Naus (1987) begon zijn studie in Maastricht bij Leo van Tol en volgde daarnaast lessen bij Sharon Kam, Karl Leister en Ralph Manno. Hij vervolgde zijn opleiding bij Hans Colbers en Arno Piters aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn masterstudie cum laude afrondde.

Op 22-jarige leeftijd werd Johan solo-klarinettist van destijds het Limburgs Symfonie Orkest te Maastricht, tegenwoordig Philharmonie Zuidnederland. Sinds seizoen 2016-2017 is Johan als solo-klarinettist verbonden aan Phion, voorheen Orkest van het Oosten.
 
Als solist trad hij op met het Limburgs Symfonie Orkest, Philharmonie Zuidnederland en het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest met o.a. het klarinetconcert van Mozart.
 
Johan is vast lid van Ensemble88, een ensemble dat zich toelegt op de hedendaagse kamermuziek. Als remplaçant speelt Johan in diverse orkesten, waaronder het Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Met dit laatste orkest ging hij op tournee door Europa en speelde o.a. op het Lucerne Festival en Musikfest Berlin. Hij kreeg de kans om te werken met dirigenten als Herbert Blomstedt, David Robertson, Jonathon Nott, Vladimir Ashkenazy en Mariss Jansons.