Jacinta Molijn
contrabas

Jacinta Molijn

 

Vroeger werd er bij ons thuis door alle gezinsleden met veel plezier klassiek piano gespeeld. Na lang zeuren mocht ik als jongste op mijn zesde ook beginnen. Later nam mijn zus de dwarsfluit ter hand en wilde mijn broer klassiek gitaarles. Aan een contrabas dacht niemand van ons. Ik ook niet, hoewel ik maar al te graag naar jazz en barokmuziek luisterde, muziekstromingen waarin de contrabas een prachtige rol vervult. Totdat ik als student muziekwetenschappen in Utrecht op een jazzworkshop een bassist aan het werk zag.

Zo’n contrabas, dat leek mij wel wat! Eenmaal een strijkstok gekocht, een contrabas geleend van een studentenorkest en een conservatoriumstudent gevonden die mij wel (klassiek) contrabas-les wilde geven, kon het avontuur beginnen! Mijn inspirerende leraren in de daarop volgende jaren waren Peter Leerdam en Peter Stotijn. Het contrabas spelen is mijn beroep geworden waar ik elke dag weer van geniet.

Na mijn studie muziekwetenschappen en contrabas in Utrecht heb ik korte tijd in verschillende Nederlandse symfonieorkesten gespeeld en ben ik inmiddels al weer vele jaren contrabassist bij het voormalige Het Gelders Orkest, nu Phion. Daarnaast speel ik ook regelmatig in het Parnassus Ensemble en in het Nederlands Begeleidingsorkest. Sinds 2015 heb ik directie-les van Dick Bolt en in november van dat jaar ben ik dirigent geworden van Step Up, het jeugdorkest van harmonie De Club uit Didam.

Als hobby heb ik in een dames-contrabaskwartet gespeeld en zit ik momenteel in een jazzsextet. Een andere, hele grote hobby van mij is organiseren en bestuurswerk. Al gedurende enkele jaren ben ik voorzitter en programmeur van de Stichting Kamermuziek Oosterbeek die de Vredeberg Kamermuziekserie organiseert (voorheen Raadzaalconcerten).