René Berman
aanvoerder cello

René Berman

 

René Berman is sinds 1994 solocellist bij voorheen Het Gelders Orkest, nu Phion, en hoofdvakdocent aan het conservatorium van Arnhem. Hij studeerde bij Ben de Ligt, en daarna bij William Pleeth. Hij volgde cursussen bij Milos Sadlo, Tibor de Machula en Frances-Marie Uitti.

René Berman soleert regelmatig en speelde met destijds Het Gelders Orkest o.l.v. Jaap van Zweden het Concert in D van Joseph Haydn. Op zijn verzoek schreef componist Micha Hamel hiervoor enkele hoogst persoonlijke cadensen. Hij gaf recitals in heel Nederland, voornamelijk met pianist Kees Wieringa. Zij speelden voor radio en tv en namen enkele cd’s op die zeer goed ontvangen werden. Ook toerden zij door verschillende Europese landen, de VS en door Indonesië. In dat laatste land werkte René Berman een jaar lang als docent cello aan het conservatorium van Yogyakarta. Hij was een van de docenten aan de kamermuziekcursus in Feistritz, Oostenrijk, en op Terschelling.

René Berman speelt ook barokcello en gamba. Hij speelde ook incidenteel mee in toonaangevende ensembles als Conjunto Iberico, het Combattimento Consort Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouworkest.

René Berman heeft een website, www.reneberman.nl