Judith Chapman
cello

Judith Chapman

De van oorsprong Britse celliste Judith Chapman kreeg haar eerste cellolessen op 6-jarige leeftijd. Tijdens haar studie aan de Royal Academy of Music in Londen maakte Judith drie jaar lang deel uit van het European Community Youth Orchestra. De indrukwekkende tournees en fantastische programma’s onder dirigenten als Claudio Abbado en Herbert von Karajan, met topsolisten en bevlogen medemusici waren een bevestiging voor Judith dat ze haar leven wilde inrichten als orkestmusicus.

Judith vervolgde haar studie in de Verenigde Staten en Canada. Hier volgde ze cellolessen en masterclasses met twee grote cellisten van de vorige eeuw: Zara Nelsova en János Starker. Het uitvoeren van Brahms’ Pianokwintet samen met de wereldberoemde pianist Menahem Pressler was voor haar een hoogtepunt van deze periode.

Voordat Judith zich in 1985 in Nederland vestigde en lid werd van het voormalige Orkest van het Oosten werkte ze als freelance celliste met het BBC Philharmonic in Manchester en het Royal Philharmonic Orchestra in London. In de afgelopen jaren heeft ze ook met het BBC National Orchestra of Wales meegespeeld. Judith kan haar liefde voor het spelen van kamermuziek uiten als lid van het Valerius Ensemble.n

Het Fransen-van Zweden Instrumenten Fonds heeft een Lorenzo Ventapane cello voor Judith beschikbaar gesteld.