Karl Sousa
2de viool

Karl Sousa

 

Karl Sousa werd in Sydney geboren. Met vijf jaar kreeg hij zijn eerste vioolles. Belangrijke docenten waren Tibor Varga, Valeri Gradow en Barbara Rau. Naast verschillende prijzen bij het concours Jugend musiziert, ontving hij in 1991 de eerste cultuurprijs van Höxter en in 1997 de Volksbankprijs voor jonge kunstenaars in Europa.

Op de Hochschule für Musik und Theater Hannover studeerde Karl Sousa bij Adam Kostecki. Daarnaast volgde hij verschillende masterclasses, o.a. bij Zakhar Bron, Herman Krebbers, Igor Ozim en Ruggiero Ricci.

Hij gaf recitals en concerten als solist met orkest in Europa, Canada en Australië. Sinds 2005 is hij betrokken bij het National Music Festival in Namibië, waar hij solistisch en als concertmeester optreedt en masterclasses geeft.

Van 2004 tot 2012 was Karl werkzaam als plaatsvervangend eerste concertmeester van destijds Orkest van het Oosten. In dezelfde functie remplaceerde hij met regelmaat bij de NDR Radiophilharmonie in Hannover. In seizoen 2012-2013 was hij als tweede concertmeester verbonden aan de Lübecker Philharmoniker. In 2013 kwam hij weer in dienst bij het voormalige Orkest van het Oosten, nu als tuttist tweede viool.

In het kader van het project European Orchestra Laboratory werd Karl in 2019 uitgenodigd deel te nemen aan een concertserie van het Ulster Orchestra in Belfast.

Sinds 2016 is Karl Sousa primarius van het Voirin Quartett.