Winnie Hanel
1ste viool

Winnie Hanel

 Winnie Hanel, geboren in Duitsland, studeerde in Berlijn bij Ilan Gronich en Ulf Wallin en in Londen aan Royal College of Music bij Itzhak Rashkovsky. Ze volgde masterclasses bij o.a. Shlomo Mintz, Ida Haendel, Gidon Kremer en Thomas Brandis. In 2001 won zij het Gerhard Taschner Wettbewerb in Berlijn en kreeg zij een studiebeurs van de DAAD.

Vanaf 2001 volgde Winnie de academie van de Münchner Philharmoniker en werkte daar onder anderen met Günter Wand, James Levine en Christian Thielemann. In 2004 verhuisde ze naar de Komische Oper in Berlijn, waar ze aanvoerder van de 2e violen werd onder chef-dirigent Kirill Petrenko. Vanaf de oprichting in 2006 speelde ze in diezelfde functie bij het operaorkest in Valencia onder leiding van Lorin Maazel en Zubin Mehta.

In 2011 kwam Winnie Hanel in de eerste vioolgroep van destijds Het Gelders Orkest. Naast haar baan bij Phion remplaceert ze regelmatig bij orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Staatsoper München en het Mahler Chamber Orchestra.

Haar grote liefde is kamermuziek. Zo vormde zij in Berlijn een duo met pianist Niek van Oosterum en was ze medeoprichter van het Wolf-Ferrari Ensemble, waarmee zij nog steeds vaak optreedt. In Valencia speelde zij in het Sorolla Cuarteto. Sinds 2018 maakt zij deel uit van het Sonsbeek Ensemble, opgericht door spelers van het voormalige Het Gelders Orkest.